Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 27 jul 2017

Elon Musk vs Mark Zuckerberg: wie heeft gelijk over de toekomst van kunstmatige intelligentie?

Klein ruzietje in techland: Elon Musk en Mark Zuckerberg zijn het pertinent oneens over de toekomst van kunstmatige intelligentie. Wie heeft gelijk?

Kunstmatige intelligentie: de toekomst van technologie

Techgiganten zijn het over een ding eens: kunstmatige intelligentie is de toekomst van technologie. Nu blijft het bij een ongemakkelijk gesprek met de assistent op je smartphone, maar in de toekomst is kunstmatige intelligentie niet meer van de echte mens te onderscheiden.

Dat brengt ook de nodige gevaren met zich mee, zoals science-fiction films al decennia lang duidelijk proberen te maken. Waar techgiganten het niet over eens zijn, is de manier waarop we met die gevaren om moeten gaan.

OpenAI Elon Musk kunstmatige intelligentie

Dat werd deze week duidelijk door een tweet van Elon Musk over Mark Zuckerberg. Zij zullen waarschijnlijk twee van de grootste spelers op het gebied van kunstmatige intelligentie worden.

Elon Musk als oprichter van OpenAI, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie in goede banen wil leiden, en Mark Zuckerberg als de grote baas bij Facebook, het grootste sociale netwerk van dit moment.

Kunstmatige intelligentie is een fundamenteel risico voor het voortbestaan van onze beschaving.

De twee miljardairs zijn het nou niet bepaald met elkaar eens op dit vlak. Elon Musk waarschuwde eerder deze maand dat er regels moeten komen voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, voor het te laat is.

“Ik blijf de alarmbellen luiden, maar tot mensen robots andere mensen zien doden in de straten, weten ze niet hoe ze moeten reageren, omdat het etherisch lijkt,” aldus Musk. “Kunstmatige intelligentie is een fundamenteel risico voor het voortbestaan van onze beschaving.”

Ted Talk Elon Musk Boring

Heftig, maar lang niet alle experts zijn het met hem eens. Pedro Domingos is een onderzoeker en expert op het gebied van algoritmes en kunstmatige intelligentie. Hij reageerde op Twitter met een diepe zucht.

Later zei het hij volgende tegenover Wired: “Velen van ons hebben al geprobeerd om Musk en anderen de verschillen tussen echte en denkbeeldige gevaren van kunstmatige intelligentie uit te leggen, maar het komt blijkbaar niet binnen.”

Mark Zuckerberg is het absoluut met Elon Musk oneens

Duidelijke taal. Afgelopen zondag hield Mark Zuckerberg een Q&A op Facebook, waarbij kijkers hem vragen kunnen stellen. Op een gegeven moment werd er gevraagd naar zijn mening over het toekomstbeeld van Elon Musk.

Daarover had de Facebook oprichter het volgende te zeggen: “Ik heb daar een vrij sterke mening over.. Ik denk dat je dingen kan bouwen en dat de wereld er beter op wordt, en vooral met kunstmatige intelligentie ben ik zeer optimistisch. Ik denk dat de pessimisten die dergelijke doemscenario’s blijven verzinnen – ik snap het gewoon niet. Het is zeer negatief en op sommige manieren denk ik dat het zelfs onverantwoordelijk is.”

Mark Zuckerberg

Vervolgens voorspelde Zuckerberg dat kunstmatige intelligentie in de volgende vijf tot tien jaar de kwaliteit van onze levens gaat verbeteren. Daarbij wijst hij op de gezondheidszorg en zelfrijdende auto’s. “Als je tegen kunstmatige intelligentie bent, dan argumenteer je ook tegen veiligere auto’s die geen ongelukken krijgen.”

Elon Musk bijt terug

De felle kritiek van Zuckerberg werd al snel op Twitter gedeeld, waarna Elon Musk kort maar duidelijk reageerde: “Ik heb het hier met Mark over gehad, zijn kennis op dit gebied is beperkt.” Ouch! Je zou de reactie van Musk zeker als kleinerend kunnen bestempelen.

Door enkel op de positieve kanten te wijzen, ga je voorbij aan de gevaren die zich nu al manifesteren.

Daar bleef het niet bij. De techmiljardair linkte later naar een relevant artikel over de gevaren van kunstmatige intelligentie, dat je hier kunt lezen. Hoe dan ook is het des te duidelijker dat de twee invloedrijke CEO’s het absoluut niet met elkaar eens zijn.

Wie heeft gelijk?

Wie heeft gelijk? Het is misschien een cop-out, maar het goede antwoord is een middenweg. Onderzoekers vinden inderdaad dat Musk teveel doordramt over een soort skynet, een kunstmatige intelligentie die alles overneemt.

Dat blijft volgens experts science fiction-materiaal. Dat neemt echter niet weg dat de onderliggende gevaren waar Musk op wijst reëel zijn. De excentrieke miljardair staat er nou eenmaal bekend om dat hij soms overdrijft.

Hetzelfde kun je ook van Mark Zuckerberg zeggen. Zijn optimistische insteek kan ook gevaarlijk zijn. Door enkel op de positieve kanten te wijzen, ga je voorbij aan de gevaren die zich nu al manifesteren.

Dat weten de miljardairs zelf natuurlijk ook wel. Bij het uiten middels korte Tweets en catchy quotes in interviews gaat nou eenmaal de nuance verloren. Dat is zonde, want juist die nuance is essentieel in de dialoog die we moeten blijven voeren omtrent kunstmatige intelligentie.

Experts blijven waarschuwen dat we ons ook moeten focussen op het hier en nu, de gevaren en problemen waar we nu al mee te maken hebben. Denk aan het automatisering en de effecten daarvan op de arbeidsmarkt.

Door kennis te delen kunnen de nodige maatregelen getroffen worden. Ja, voorlopig blijven de grote gevaren toekomstmuziek en hoeven we Arnold Schwarzenegger nog niet in te schakelen, maar we hebben grote spelers als Zuckerberg en Musk nodig om de onvermijdelijke innovatie in goede banen te leiden. Nu, maar ook over twintig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Elon Musk vs Mark Zuckerberg: wie heeft gelijk over de toekomst van kunstmatige intelligentie?
Sluiten