Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 mei 2017

Elon Musk onthult baanbrekende resultaten in kunstmatige intelligentie

Het door Elon Musk opgerichte OpenAI heeft baanbrekend onderzoek gepresenteerd in kunstmatige intelligentie. Aanschouw zelf de resultaten.

Elon Musk presenteert baanbrekend onderzoek

Elon Musk is een drukbezet man. Denk je al zijn projecten te kennen, duikt er weer een nieuwe op. Zo is de miljardair naast SpaceX en Tesla ook druk bezig met OpenAI.

Ted Talk Elon Musk Boring

Het gaat om een non-profit organisatie die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. Niet alleen om de beste te zijn, maar juist ook om de mensheid te behoeden voor de gevaren. Om bewustzijn te creëren.

OpenAI heeft zojuist aangekondigd dat het een kunstmatige intelligentie heeft ontwikkeld die een taak in zijn eentje uit kan voeren in de realiteit op basis van slechts een demonstratie van die taak in een gesimuleerde omgeving.

neuralink elon musk

Het slimme stukje software hoeft dus maar een voorbeeld te bekijken. Menselijk gedrag imiteren is zo een koud kunstje geworden.

Kunstmatige intelligentie komt een stap dichterbij

OpenAI gebruikt daarvoor twee losstaande neurale netwerken.  Het eerste netwerk wordt gebruikt om het voorbeeld te analyseren met de camera van de robot.

In de video zie je bijvoorbeeld blokken hout op een tafel. Het eerste neurale netwerk kan op basis van dat beeld bepalen waar de blokken zich precies bevinden, ookal heeft het stukje software nog nooit eerder een tafel of blokken hout gezien.

De onderzoekers hebben hun systeem getraind met talloze gesimuleerde afbeeldingen van soorten texturen, objecten en de werking van licht. Daardoor kan de kunstmatige intelligentie accuraat nieuwe voorwerpen interpreteren.

Dat is de eerste stap. Dan weet de robot wat hij precies heeft gezien. Nu begint pas het echte werk: hoe imiteer je het?  Daar zorgt het tweede neurale netwerk voor.

Het slimme netwerk is getraind op duizenden virtuele demonstraties van mensen die taken uitvoeren. Het stukje software interpreteert wat de mensen doen, en voert de actie vervolgens in het echt uit.

Ikea kunstmatige intelligentie

Dat is niet een simpele kwestie van gedrag kopiëren. De robot heeft immers enkel gesimuleerde voorbeelden gezien. Nu moet hij het dus zelf vertalen naar de echte wereld, de echte tafel met blokken hout.

Wonderbaarlijk genoeg lukte dat al tijdens de eerste poging. En alsof dat al niet bijzonder genoeg is, hebben de onderzoekers de startsituatie stiekem ook een beetje aangepast.

Juist als robots zelf flexibel situaties kunnen inschatten, worden ze een stuk nuttiger en autonomer.

De blokken lagen dus niet op dezelfde plek als in het voorbeeld. Toch kon het systeem zelf inschatten hoe het alsnog hetzelfde resultaat kon bereiken met dezelfde handeling.

Elon Musk kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie op de werkvloer

Check de video in dit artikel voor een indrukwekkende demonstratie. Het lijkt een simpele handeling, maar voor het onderzoek naar kunstmatige intelligentie is het ontzettend belangrijk.

Juist als robots zelf flexibel situaties kunnen inschatten, worden ze een stuk nuttiger en autonomer. Je hoeft dan niet langer elk detail vast te stellen, tien keer hetzelfde voorbeeld te programmeren.

Nee, de robot pakt dat gewoon zelf op, in een keer. Dat is een grote stap binnen kunstmatige intelligentie. Zo worden robots nog capabeler, wat op menig werkvloer toch angst mag inboezemen.

Lees hier hoe Bill Gates massale werkloosheid als gevolg van robots wil gaan voorkomen. Of check hoe Elon Musk zo succesvol is geworden.

OpenAI

Reageer op artikel:
Elon Musk onthult baanbrekende resultaten in kunstmatige intelligentie
Sluiten