Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Space 27 mei 2020

Elon Musk schiet vanavond mensen de lucht in (en wij zien ze voorbij vliegen!)

Het lijkt wellicht op een normale woensdag, maar niets is minder waar. Mocht het weer het toelaten, dan schiet Elon Musk vanavond twee mensen de ruimte in.

De Crew Dragon van SpaceX zal vanavond de lucht in geschoten worden en in Nederland kunnen we hem voorbij zien vliegen.

Elon Musk schiet mensen de ruimte in

Voor het eerst in negen jaar tijd worden er twee mensen vanuit de Verenigde Staten de ruimte in geschoten. Het is dit keer overigens niet NASA die de vlucht in handen heeft, maar het bedrijf SpaceX. Dat is het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, de grote man achter Tesla. In de afgelopen maanden zijn zowel de Falcon 9 raket als de Crew Dragon (waar de bemanningsleden in zitten) uitvoerig getest.

Er werd zelfs al naar de International Space Station gevlogen voor bevoorrading. Dat gebeurde met de Dragon 1, die door onze eigen Andre Kuipers werd binnengehaald. Vandaag wordt de vlucht gemaakt met de Dragon 2, die dus ruimte biedt aan bemanningsleden. Het zijn vanavond Bob Behnken en Doug Hurley die de vlucht gaan maken.

Al is het nog wel even afwachten wat er precies gaat beuren. Er is namelijk een grote kans, zo’n 40%, dat het hele feestje niet door kan gaan. Dat heeft dan te maken met het weer. Alleen met helder weer is het mogelijk om de Falcon 9 de ruimte in te schieten.

Mocht dat het geval zijn, dan zal de lancering om 22:33 uur plaatsvinden.

In Nederland te zien

In Nederland kunnen we de Crew Dragon voorbij zien vliegen vanavond, dat laat Dr Marco Langbroek weten op Twitter. De Crew Dragon passeert ons, als het goed is, om 22:56 uur. Dat is 23 minuten na de lancering.

Het kan zijn volgens Dr Marco Langbroek zo zijn dat de Crew Dragon 1 of 2 minuten later voorbij vliegt, maar dat is onwaarschijnlijk. Mochten we hem zien vanavond, dan hebben we overigens wel geluk. Het tijdstip klopt, de locatie van de ISS klopt en het weer is juist. Mocht het in Amerika uitgesteld moeten worden vanwege het weer, dan lanceert Elon Musk de raket pas op 30 mei. Mocht dat het geval zijn, dan kloppen de factoren niet en zien we hem niet voorbij vliegen.

De lancering is vanavond op het YouTube-kanaal van SpaceX te volgen!

Reageer op artikel:
Elon Musk schiet vanavond mensen de lucht in (en wij zien ze voorbij vliegen!)
Sluiten