Ilona Braam
Ilona Braam Tech 1 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk legt uit hoe we gaan samensmelten met AI

Je zou denken dat Elon Musk genoeg te doen heeft bij Tesla, SpaceX en zijn Boring Company, maar in 2016 richtte de man ook nog het bedrijf Neuralink op om de mensheid te beschermen tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie. De bedoeling is niet om AI’s uit te roeien, maar meer om voor een “if you can’t beat them, join them” strategie te gaan. Hiervoor zouden we ons als het ware moeten versmelten met AI en onlangs liet Musk in een interview met Axios weten hoe hij van plan is om een link te creëren tussen mensen en kunstmatige intelligentie.

Elon Musk wil democratisering van intelligentie

In het interview legt hij uit dat het langetermijndoel van Neuralink is om een symbiose te creëren tussen de mens en kunstmatige intelligentie. Dit zou voor een soort democratisering van intelligentie moeten zorgen, waardoor intelligentie niet in een digitale vorm gemonopoliseerd kan worden door overheden en grote bedrijven.  Eén van de interviewers vat het samen en stelt dat het dus in principe een poging is om de mens te doen samensmelten met machines. Musk beaamt dit, maar voegt er wel aan toe dat het op een gezonde manier zal gebeuren.

Elon Musk

Hyperintelligent door AI extensie

Om dat samensmelten voor elkaar te krijgen zal er een soort “elektrode naar neuron” interface moeten komen op een micro niveau. In het interview wordt gevraagd hoe dat dan zal werken en grappenderwijs wordt gevraagd of dat een plug in het hoofd wordt. Dat zou inderdaad zo zijn en Musk verduidelijkt dit met “a chip and a bunch of wires”. Deze chip zou geïmplanteerd worden en ervoor moeten zorgen dat de toekomst de som vormt van de wil van de mensheid. Door miljoenen mensen te linken aan een AI-extensie van zichzelf, zou iedereen hyperintelligent worden.

Neuralink in de medische sector

Het hele verhaal klinkt natuurlijk behoorlijk futuristisch en zal voor veel mensen ook erg vergezocht overkomen. Maar om mensen op de korte termijn de voordelen van de technologie te laten zien, focust Neuralink zich momenteel op medische oplossingen. Zo zijn ze bijvoorbeeld bezig met een oplossing voor epilepsie.

Tijdens het  beruchte ” wiet interview” met Joe Rogan eerder dit jaar, had Elon Musk het ook al even over Neuralink. Musk gaf toen aan dat we binnenkort een Neuralink product konden verwachten en dat dit soort technologie er uiteindelijk voor zou kunnen zorgen dat je als het ware een snapshot van jezelf kunt vastleggen. Wanneer je biologische zelf dan op een gegeven moment er niet meer is, zou je digitale zelf verder kunnen leven in een nieuwe unit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inverse

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elon Musk legt uit hoe we gaan samensmelten met AI
Sluiten