Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 17 jul 2019

Elon Musk onthult Neuralink plannen: technologie besturen met je hersenen?

Elon Musk heeft het er maar druk mee. De man bouwt elektrische (autonome) auto’s, probeert mensen op Mars te zetten en is ook druk bezig om science-fiction werkelijkheid te maken. Gisteravond onthulde hij de plannen voor Neuralink en ik denk dat we stiekem kunnen zeggen dat de toekomst aangebroken is. Gaan we technologie besturen met onze hersenen?

Elon Musk onthult Neuralink plannen: tech besturen met je hersenen?

Dat Elon Musk naast Tesla, SpaceX en The Boring Company ook eigenaar was van Neuralink wisten we al. We wisten ook waar het bedrijf ongeveer mee bezig was, maar we kwamen alles behalve dichtbij de details van het project. Gisteravond bracht Musk daar verandering in tijdens een presentatie in San Francisco. De topman liet weten dat het bedrijf, zoals hij eind 2018 al liet weten, bezig is met de productie van een implantaat die onze hersenen moeten preserveren en verbeteren. Zo moet het door de implementatie van een kleine chip mogelijk worden om technologie te besturen, zonder ook maar een hand uit te steken.

Het idee is afkomstig van het feit dat AI steeds groter wordt in onze maatschappij. Om ervoor te zorgen dat dit, onder andere, niet uit de klauwen loopt heeft Musk naar eigen zeggen een manier gevonden om de mens en AI perfect samen te laten gaan. Naast het feit dat dit het leven een stuk makkelijker maakt, moet het ook een Terminator-achtig scenario voorkomen. Er is anno 2019 best wel wat angst voor een scenario waarbij AI dusdanig slim is, dat we de controle erover kwijtraken. Volgens Musk is dit een manier om ten alle tijden te blijven communiceren met computers.

De oplossing voor verlamming en ziektes?

In eerste instantie is het voor Neuralink het doel om de hersenimplantaten te gebruiken in de hersenen van verlamde mensen. Door de implantaat wordt het voor mensen met een verlamming mogelijk om bijvoorbeeld makkelijker een computer of telefoon te bedienen. Maar daar blijft het niet bij. Neuralink moet er onder andere voor zorgen dat spraak, zicht en gehoor kunnen herstellen. Een goede eerste stap voor de plannen die Elon Musk voor de toekomst van Neuralink heeft.

Volgens de topman moet de uiteindelijke samensmelting met kunstmatige intelligentie plaatsvinden door een module achter het oor. Deze zou nog geavanceerder werken dat de huidige chip al zou doen, die tot wel 10.000 elektroden van lees- en schrijfcapaciteit kunnen voorzien. Iets dat volgens Musk zo’n duizend keer beter en sterke is dan de herseninterface die vandaag de dag gebruikt wordt bij, bijvoorbeeld, de bestrijding van Parkinson.

Uiteraard zou het fantastisch zijn als deze technologie dusdanig uitgebouw zou worden, dat verlammingen en ziektes verleden tijd zijn. De eerste stappen lijken in deze kwestie al gezet, maar er zal zonder twijfel nog heel veel moeten gebeuren om dit station te bereiken.

Neuralink ingebracht door een robot

De Neuralink chip zelf, en de flexibele draden met een dikte van 4 tot 6 μm, moet volgens de plannen ingebracht worden door een robot. Op dit moment gebeurt het nog via een automatisch proces, waarbij er in de schedel geboord moet worden. De wetenschappers achter het bedrijf van Musk hopen dat dit in de toekomst kan gebeuren door middel van een laserboor, gezien het feit dat de huidige methode problemen op kan leveren. Dit heeft dan vooral te maken met de trillingen van de mechanische boor. De robot die gebruikt moet worden om de implantaat in te brengen zal dusdanig afgesteld zijn dat er geen belangrijke bloedvaten beschadigd worden.

Check de volledige livestream hieronder:

Reageer op artikel:
Elon Musk onthult Neuralink plannen: technologie besturen met je hersenen?
Sluiten