Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 14 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk onthult nieuwe details over zijn SpaceX Starship

Elon Musk zit niet stil en vooral niet op Twitter. De flamboyante ondernemer deelt nieuwe details over Spacex Starship.

Elon Musk wil heel graag een kolonie bouwen op Mars, maar totdat het zover is, wil hij samen met NASA in 2024 een capsule ontwerpen om naar de maan te kunnen. Toch kijkt de miljardair en eigenaar van SpaceX nu alweer verder. Een van de manieren om Mars goed bereikbaar te maken moet een nieuw ruimteschip zijn. Dit moet het zogenaamde Starship worden.

Het Starship van Elon Musk

Al sinds 2010 is Musk met het project bezig. De Starship van SpaceX moet een herbruikbaar ruimtevaartuig zijn dat 100 tot 150 ton vracht moet kunnen meenemen of 100 mensen. Het belangrijkste is dat het vaartuig Mars kan bereiken en ook weer terug kan keren. Maar totdat het zover is moet het Starship eerst gebouwd worden. Hiervoor is het testen van verschillende prototypes van levensbelang, want pas als het helemaal veilig is, kunnen de vluchten pas plaatsvinden.

Volgende week moet er een nieuw prototype voor de Starship worden getest door SpaceX. De SN8 heeft een afgeronde neus en ook flaps. Dit ruimtevaartuig moet een testvlucht maken en daarbij een hoogte van 18 kilometer. De vorige modellen legden maar enkele honderden meters af. Dit was niet altijd even succesvol, want ook veel van die ruimtevaartuigen hebben de tests niet overleefd, terwijl dat niet de bedoeling was.

Succesvolle weken

De laatste weken is SpaceX flink bezig geweest met het Starship. De prototypes SN5 en de SN6 hebben succesvolle vluchten afgelegd en kwamen dus ook weer terug op aarde. Het grote verschil is dat deze slechts honderden meters hebben afgelegd. Dat is een groot contrast met de test van SN8. Het zijn natuurlijk nog wel kleinere testen. Zo werd er tijdens de SN5 maar een raket aan boord. De definitieve versie met er acht van hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elon Musk onthult nieuwe details over zijn SpaceX Starship
Sluiten