Nieuw bewijs: Elon Musk toch Bitcoin-baas Satoshi Nakamoto?

Crypto Robert Kroes 19 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Het grootste mysterie achter de Bitcoin is nog steeds de vraag wie er achter de uitvinder Satoshi Nakamoto schuil gaat. Was het één persoon? Een groep of toch een inlichtingendienst? Zolang de private key van de wallet die zeker aan Satoshi Nakamoto toebehoorde niet gebruikt wordt zullen we het nooit weten.

Desalniettemin zijn er veel mensen die proberen de echte identiteit van Satoshi Nakamoto te achterhalen. Sommigen, zoals BSV-oprichter Craig Wright, claimen hem te zijn en anderen, zoals Elon Musk ontkennen ten stelligste, maar zijn wel als ‘verdachte’ in beeld.

Is Elon Musk Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto?

Om alle bewijzen te kunnen interpreteren is het belangrijk om te weten dat Elon Musk ook één van de mede-oprichters van betaaldienstenbedrijf PayPal is. De auteur die sinds december vorig jaar naar buiten komt met de theorie dat Elon Musk achter Satoshi Nakamoto schuil gaat is Sahil Gupta, een voormalig stagiair van een ander bedrijf van Musk, Space X. Hij claimt tijdens deze stage het licht te hebben gezien.

Hoewel Gupta zelf aangeeft dat het bewijs niet sluitend is zijn er een aantal opmerkelijke overeenkomsten tussen Elon Musk en Satoshi Nakamoto die volgens Gupta bij elkaar het bewijs vormen dat we hier over één en dezelfde persoon praten. Wij zetten de bewijzen die Gupta claimt op een rij.

Goedkopere elektrische auto in de maak door Tesla
Elon Musk. (Afbeelding: EPA / Britta Pedersen)

Elon Musk en Satoshi Nakamoto in tijd en plaats

Een van de zaken die Gupta presenteert is dat Elon Musk en Satoshi Nakamoto beiden in dezelfde buitenwijk van Los Angeles (VanNuys) verbleven. Satoshi is daar gepind door het IP-adres dat hij gebruikte. Elon Musk heeft in interviews aangegeven dat hij daar komt en diverse huizen bezat.

Een andere belangrijke overeenkomst is dat Satoshi de Bitcoin programmeerde in C++ programmeertaal. Deze zelfde taal gebruikte Elon Musk naar eigen zeggen in de jaren ’90.

Ook wordt zowel de code die Satoshi Nakamoto voor Bitcoin gebruikte als die Musk gebruikte bij zijn start-up Zip2 omschreven als ‘monolithic’ oftewel massief.

Daarbij stelde Satoshi Nakamoto in een interview in 2008 dat hij vooral in 2006 en 2007 aan de code had gewerkt. Elon Musk stelt in een interview uit 2007 dat hij in die periode zo’n 2 tot 3 dagen met werk voor Tesla bezig is en daarnaast vooral werkte aan SpaceX. Dat is opvallend, want in de historie van SpaceX is terug te vinden dat hij slechts kleine stukjes van zijn plannen maakte in die periode. Dat zou dus voldoende ruimte bieden om aan een ander project te werken…

Taal en woordkeuze van Elon Musk en Satoshi Nakamoto

Daarnaast constateert Gupta dat er opvallende overeenkomsten zijn in taal, schrijfwijze en woordgebruik van Satoshi Nakamoto en Elon Musk. Zo gebruiken beide een dubbele spatie na een leesteken zoals een punt of een vraagteken.

Ook gebruiken beide heren in hun communicatie veelvuldig de opvallende uitdrukking ‘order of magnitude’.

Tot slot blijkt dat de originele missie van PayPal, waar Elon Musk dus mede-oprichter van was, wel erg lijkt op de missie van de Bitcoin die Satoshi Nakamoto in de white-paper opnam.

De hele blog met alle bewijzen en fragmenten ter onderbouwing kun je hier lezen. De vraag is natuurlijk of deze bewijzen een reactie bij Elon Musk uitlokken.

Heeft Elon Musk al gereageerd?

Gupta heeft al langer de media gezocht met zijn beweringen. In 2017 haalde hij het nieuws in India. Een Twitter-gebruiker vroeg Elon Musk toen op de man af of hij de bedenker van Bitcoin was. Het antwoord van Elon Musk was niet al te overtuigend volgens velen, maar desalniettemin is het een ontkenning.

Iets zegt ons dat we voorlopig nog niet klaar zijn met alle speculaties over de ware achtergronden van Satoshi Nakamoto.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen