Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 18 sep 2018

SpaceX stuurt Japanse miljardair naar de maan (en Musk gaat mee?)

SpaceX CEO Elon Musk heeft bevestigd wie er als eerste particulier een tripje rondom de maan gaat maken met de Big Falcon Rocket (BFR). De Japanse miljardair Yusaku Maezawa is de uitverkorene die in de futuristische raket gaat stappen.

SpaceX stuurt Japanse miljardair naar de maan

Maezawa is een grote naam in Japan. Hij is namelijk de oprichter van Zozotown, de grootste online kledingwinkel in het land. De trip zal op zijn vroegst in 2023 plaatsvinden, maar Maezawa heeft nu al ambitieuze plannen.

Hij wil op eigen kosten kunstenaars meenemen, die de complete trip om zullen toveren tot een kunstproject genaamd #dearMoon. De officiële website voor het project is nu al live. De succesvolle ondernemer zet de baanbrekende reis dus slim in.

SpaceX CEO Elon Musk Announces Details Of Commercial Space Program
Elon Musk en Yusaku Maezawa

De Japanse internetondernemer is 42 jaar oud, en heeft een geschat vermogen van 2.9 miljard dollar. Ook is hij een fervent verzamelaar van kunst. Onlangs kocht hij nog een schilderij van Jean-Michel Basquiat, voor maar liefst 110.5 miljard dollar.

Musk houdt zelfs de mogelijkheid open dat hij zelf mee zal gaan in de raket

Mazaewa heeft alle stoelen in de raket opgekocht, zodat er zes tot acht kunstenaars mee kunnen gaan. De missie zal in totaal ongeveer een week duren. “De kunstenaars worden gevraagd om iets te maken wanneer ze terugkeren naar Aarde. Die meesterwerken zullen de dromers in ons allemaal inspireren.”

Het is nog niet bekend om welke kunstenaars het gaat, maar de Japanner wil talenten uit verschillende disciplines selecteren. Van schilders en musici tot en met regisseurs. En dat mag best wat kosten.

De miljardair (die stiekem net zo excentriek als Musk zelf is) durft groots te denken: “Wat als Picasso naar de maan was gegaan? Of Andy Warhol, Michael Jackson of John Lennon? Maar ook Coco Chanel? Dat zijn allemaal kunstenaars die ik adoreer.”

SpaceX CEO Elon Musk Announces Details Of Commercial Space Program

Elon Musk gaat misschien mee

Overigens was het niet het plan van SpaceX om iemand te zoeken. De Japanner kwam zelf met het idee naar het bedrijf. Hij wil helaas niet bekend maken hoeveel hij voor de vlucht heeft betaald, maar de kunstenaars kunnen dus gratis mee.

SpaceX
De raket van SpaceX

Musk licht wel een tipje van de sluier op. Volgens hem is de aanbetaling van Maezawa zo significant, dat het een deel van de kosten en ontwikkeling van BFR dekt.

“Het maakt een verschil,” aldus Musk. “Hij voegt de daad bij het woord. Hij is legit.” In totaal gaat de ontwikkeling van de BFR volgens de CEO 5 miljard dollar kosten.

De komende jaren zullen de twee miljardairs het publiek op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom de missie. Musk houdt zelfs de mogelijkheid open dat hij zelf mee zal gaan in de raket, na het aansporen van Maezawa. Op naar 2023!

SpaceX CEO Elon Musk Announces Details Of Commercial Space Program

 

Reageer op artikel:
SpaceX stuurt Japanse miljardair naar de maan (en Musk gaat mee?)
Sluiten