Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Space 16 oktober 2019

Elon Musk wil met SpaceX nog eens 30.000 satellieten lanceren

SpaceX wil nog eens 30.000 Starlink satellieten de ruimte in schieten. In mei dit jaar lanceerde het bedrijf van Elon Musk al 60 satellieten en heeft het inmiddels toestemming om nog eens 12.000 satellieten omhoog te knallen. Maar SpaceX wil overduidelijk meer.

Het plan van het Starlink-project, dat voorzien is van een investering van 10 miljard dollar, is om de gehele wereld te voorzien van goed internet. Er zijn op onze planeet namelijk nog voldoende plekken die beschikken over een zwak, onbetrouwbaar of veel te duur internet-signaal. Naast SpaceX zijn ook Facebook en Amazon met een gelijk soort project bezig.

SpaceX gaat voor mogelijk voor gigantische lancering

Het plan van Elon Musk’s SpaceX is dus om nog eens 42.000 satellieten in de baan van de aarde te lanceren. Hiervoor heeft het bedrijf opnieuw een aanvraag gedaan bij het International Telecommunications Union (ITU), dat onder andere verantwoordelijk is voor de organisatie van satellieten in de baan van de aarde. SpaceX heeft volgens de website SpaceNews overigens niet zomaar een aanvraag gedaan, het gaat om twintig verschillende aanvragen. Iedere aanvraag is voor 1500 satellieten en moet de standaar procedure volgen. Kans dat het nog wel even duurt voor er een akkoord of een afwijzing is lijkt dus best groot te zijn.

Zoals SpaceNews ook meldt zal groen licht niet betekenen dat ook alle 42.000 satellieten gebouwd en gelanceerd worden. De meest logische werkwijze zou zijn dat er direct een akkoord is voor de satellieten die in de toekomst de ruimte ingeschoten moeten worden. Hierdoor kan SpaceX gewoon door blijven ontwikkelen en hun plannen uitvoeren, zonder tijden op een akkoord te moeten wachten.

SpaceX satellieten Elon Musk
Lancering van de Falcon 9 (Bron: Robyn Beck / AFP)

Aan de andere kant: hoe vaak heeft Elon Musk de logische werkwijze precies gevolgd?

Elon Musk begint binnenkort met testen

SpaceX verwacht begin 2020 te starten met een aantal testen voor het netwerk. Rond die tijd zullen Noord-Amerika en Canada eerst gebruik kunnen maken van het netwerk, voordat SpaceX met Starlink uitbreidt naar andere delen van de wereld. De eerste fase van deze test houdt een lancering van 4425 satellieten in en zal vervolgens opgevolgd worden door een lancering van nog eens 7518 satellieten. In deze fase zal Starlink zich in de lage baan om de aarde bevinden.

De satellieten die op dit moment in een hoge baan om de aarde draaien zullen op een hoogte tussen 1110 kilometer en 1325 kilometer blijven. De Starlink satellieten die in de lage baan om de aarde vliegen zitten op een hoogte tussen de 335 kilometer en 346 kilometer.

Reageer op artikel:
Elon Musk wil met SpaceX nog eens 30.000 satellieten lanceren
Sluiten