Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 6 aug 2018

SpaceX vs Boeing: Elon Musk bevestigt plan eerste mensen in de ruimte

Groot nieuws van SpaceX. Een van de grootste mijlpalen van het ambitieuze bedrijf komt eindelijk in zicht. CEO Elon Musk heeft namelijk bevestigd dat Space X vanaf volgend jaar april gereed is om mensen de ruimte in te sturen.

Elon Musk bevestigt plannen SpaceX

De miljardair bevestigde een rapport van NASA. Het transporteren van mensen is niet alleen een belangrijke mijlpaal voor SpaceX zelf, maar ook voor toekomstige experimenten van de NASA.

De instantie beëindigde in 2011 zijn shuttle-programma. Oftewel, NASA is afhankelijk van derde partijen om zijn Space Station te bereiken. Op dit moment werkt het bedrijf daarvoor samen met het Russische Soyuz, maar dat contract verloopt in 2019.

Daarna wil de Amerikaanse instantie in zee gaan met Boeing of SpaceX. Vorige week kondigde NASA al aan dat het verwacht dat Space X in november een onbemande testvlucht zal voltooien, om vervolgens hetzelfde in april 2019 te doen met een bemande vlucht.

Nu heeft Musk dus bevestigd dat de Crew Dragon-capsule daar op tijd gereed voor zal zijn. De eerste astronauten zijn ook al aangekondigd. Dat wordt een historisch moment: het zullen de eerste Amerikaanse astronauten zijn op een commercieel ruimteschip.

Robert Behnken, een voormalig kolonel van de Air Force, zal samen met voormalig Marinier Douglas Hurley deelnemen aan de testvlucht. Aan de daadwerkelijke eerste missie van de Crew Dragon zal Michael Hopkins deelnemen, een ervaren astronaut die al 166 op de ISS heeft doorgebracht.

Elon Musk SpaceX ruimtepak

Boeing zit ondertussen echter ook niet stil. De CST-100 Starliner-capsule zal ergens eind dit jaar of begin volgend jaar zijn eerste onbemande testvlucht voltooien. Halverwege 2019 zal naar verwachting een test met bemanning volgen. Ook daarbij zijn zowel voormalige kolonels uit het Amerikaanse leger als ervaren astronauten betrokken.

2019 wordt dus een spannend jaar voor de ruimtevaart. Al helemaal voor SpaceX. De missies van de Crew Dragon zijn immers ook een opstapje voor de grotere doelen van het bedrijf. Musk is immers nog steeds van plan om in 2024 mensen naar mars te sturen. Vorig jaar onthulde de miljardair al zijn futuristische ruimtepak.

SpaceX Dragon Crew
De Dragon Crew

Voor NASA wordt het spannend. Experts verwachten dat zowel Boeing als SpaceX op zijn vroegst twee maanden na afloop van Soyuz’ contract hun certificaten rond zullen hebben. We gaan het volgend jaar meemaken!

Reageer op artikel:
SpaceX vs Boeing: Elon Musk bevestigt plan eerste mensen in de ruimte
Sluiten