Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Space 17 januari 2020

Elon Musk vernietigt SpaceX raket dit weekend voor veiligheid

SpaceX lanceert aanstaande zaterdagochtend een raket die hoogstwaarschijnlijk in de lucht uit elkaar valt, zo maakt NASA bekend. Het bedrijf van Elon Musk waagt zich aan de zogeheten in-flight abort test.

De test van zaterdagochtend moet aantonen dat SpaceX goed kan handelen tijdens een catastrofische fout. Mocht deze test slagen, dan is het bedrijf van Elon Musk weer een heel stuk dichterbij de eerste Falcon 9-lancering waarbij mensen aan boord zijn.

NASA en SpaceX vernietigen Falcon 9 raket

Door een raket in de lucht uit elkaar te laten vallen kan SpaceX laten zien wat het plan is wanneer een reis naar de ISS compleet fout gaat. Zo wil NASA zeker weten dat de mensen die in de Crew Dragon zitten, de capsule bovenop de Falcon 9 raket, in veiligheid kunnen worden gebracht als de raket bijvoorbeeld uit elkaar valt tijdens de lancering.

In een eerdere test met de Crew Dragon hebben we kunnen zien hoe SpaceX de bemanning wil redden bij een fout. In de buitenromp van de capsule zitten maar liefst acht stuwraketten, die door Elon Musk de SuperDraco motoren zijn genoemd. Wanneer er iets gebeurt tijdens de vlucht, dan zullen deze stuwraketten geactiveerd worden en wordt de Crew Dragon gescheiden van de, op dat moment, gevaarlijke raketten. Wanneer de capsule ver genoeg verwijderd is van de raketten, en de bemanning dus in veiligheid zijn gebracht, worden er vier parachutes uitgeklapt. De capsule zal dalen en uiteindelijk landen in de Atlantische Oceaan, waar de hulptroepen klaarstaan.

Zo ziet deze procedure er ongeveer uit:

Dit ontsnappingsplan is al eens eerder getest, maar dit wordt wel de eerste keer dat het bedrijf van Elon Musk de gehele procedure probeert. Zo’n anderhalve minuut na lancering zullen de standaard stuwraketten stoppen en valt de raket terug naar aarde. Ondertussen is het de bedoeling dat de Crew Dragon gewoon weer veilig naar de grond komt, zonder enige problemen.

Reageer op artikel:
Elon Musk vernietigt SpaceX raket dit weekend voor veiligheid
Sluiten