Noah Korevaar
Noah Korevaar Popsci 23 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

SpaceX: hoe Elon Musk met 42.000 satelieten snel internet wil creëren

SpaceX heeft begin deze week zestig Starlink-satellieten de ruimte ingeschoten. Dat zijn satellieten waarmee het bedrijf van Tesla CEO Elon Musk wereldwijd snel internet aan wil gaan bieden.

Daarmee komt de teller nu op 300 te staan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat SpaceX 1.584 exemplaren in de ruimte heeft zweven. Er liggen zelfs al plannen om op te schalen naar 12.000 satellieten en Musk wil toestemming van de FCC krijgen om richting de 42.000 te gaan. Elke individuele satelliet weegt 260 kilogram. Het doel is om ergens in de komende twee jaar wereldwijd te beginnen met het aanbieden van internet.

Succesvolle test

Het bedrijf deelde eerder deze week beelden van de succesvolle test, waarmee zestig nieuwe Starlink-satellieten werden gelanceerd. De test verliep overigens niet geheel vlekkeloos: het is de bedoeling dat de lanceringsmodule van de Falcon 9, een raket waarmee de satellieten de ruimte in worden gebracht, na zijn missie weer op een platform op zee landt. Zo zou SpaceX in theorie de raket opnieuw kunnen gebruiken. Voor het eerst in vier jaar landde de raket naast het platform.

Dat is een significant detail. Het hergebruiken van raketten is een belangrijk onderdeel van de strategie van SpaceX. Door op dat vlak stappen te zetten kunnen de kosten om de ruimte in te gaan drastisch worden verlaagd. Uiteindelijk wil Musk ruimtevaart naar de massa brengen. Om dat te realiseren zal de grootste drempel weggenomen moeten worden: de exorbitante kosten.

Elon Musk SpaceX Mars Starhopper
Elon Musk (Afbeelding: AFP / Mark Ralston)

Door de peperdure technologie te hergebruiken komt SpaceX al ver. De Falcon 9 die deze week werd gebruikt heeft bijvoorbeeld al vier keer een tripje gemaakt richting de ruimte. Sterker nog, de meest recente lancering was 72 dagen geleden. Daarmee verbrak het bedrijf bijna een record voor de snelste herlancering van een raket.

Elon Musk zet stappen met SpaceX

Door consistent succesvolle landing na succesvolle landing neer te zetten kan de technologie in de toekomst de fase van tests en experimenten ontstijgen en zelfs mensen de ruimte in brengen.

In de tussentijd is lang niet iedereen blij met het Starlink plan. Astronomen klagen over het verblindende effect van de Starlink-satellieten, die helderder zijn dan de gemiddelde satelliet. Onderzoekers die foto’s van de ruimte moeten maken voor hun werk kampen al geregeld met een witte streep die in beeld komt wanneer er toevallig net een satelliet van Musk voorbij komt. SpaceX is een speciale coating aan het testen om daar verandering in te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
SpaceX: hoe Elon Musk met 42.000 satelieten snel internet wil creëren
Sluiten