Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Space 28 oktober 2019

Elon Musk’s SpaceX test deze week de Crew Dragon opnieuw

SpaceX, een van de bedrijven van Elon Musk, maakt zich klaar om de Crew Dragon nog een keer te testen. In april dit jaar werd de capsule, die astronauten naar het International Space Station moet brengen, al eens getest. Helaas eindigde die belangrijke test in een explosie en moest het bedrijf terug naar de tekentafel.

CNBC meldt vandaag dat SpaceX de nieuwe Crew Dragon gaat testen door middel van een Static Fire proef. Tijdens deze proef wordt gekeken naar de noodmotoren van de capsule en of deze volledig naar behoren werken. Dit gaat het bedrijf testen door de Crew Dragon vast te binden aan de grond en door de SuperDraco noodmotoren te ontsteken.

Elon Musk’s SpaceX test Crew Dragon op 2 november

De noodmotoren van de Crew Dragon hebben natuurlijk ook gewoon een uiterst toepasselijke naam: de SuperDraco. En deze SuperDraco beschikt over motoren die gebruik maken van hypergolisch drijfgas, dat op zijn plaats dan weer bestaat uit twee componenten. Komen deze twee met elkaar in contact te staan, dan zullen ze ontsteken. Het zijn de motoren die een belangrijk onderdeel vormen van het Launch Abort System van de Crew Dragon. Mocht er tijdens de lancering iets misgaan, dan wordt de bemanning gescheiden van de capsule en moeten ze op deze manier in veiligheid worden gebracht.

Tijdens een eerdere test, die in april dit jaar plaatvond, ging het overigens mis. Toen explodeerde de Crew Dragon. Later meldde SpaceX in een blog-post dat dit veroorzaakt werd door een lekkend component. Hierdoor doken er verschillende problemen op, die uiteindelijk hebben gezorgd voor een exploderende Crew Dragon. Een explosie die ontstond doordat er 100ms voor de ontsteking iets mis ging.

Op 2 november 2019 zal de nieuwe test officieel uitgevoerd worden door SpaceX, zo meldt CNBC vandaag. De kans dat de problemen verholpen zijn is op dit moment best groot, maar dat moet komende zaterdag dus nog in de praktijk bewezen worden. Voorafgaand aan de test heeft SpaceX op Twitter alvast een video gedeeld. Deze is hieronder te checken.

Reageer op artikel:
Elon Musk’s SpaceX test deze week de Crew Dragon opnieuw
Sluiten