Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 29 mei 2020

Elon Musk krijgt met SpaceX toestemming om nieuwe raket te testen

Goed nieuws voor Elon Musk. Zijn SpaceX mag van de Amerikaanse overheid een nieuwe raket testen. Het maakt deel uit van het Starship-project.

Hoewel SpaceX nu druk bezig is met de lancering van de Falcon-9, heeft het nog een aantal andere projecten lopen. Een daarvan maakt deel uit van het Starship-project. Het bedrijf is hard aan het werk geweest om het voertuig klaar te stomen voor gecontroleerde tests op lage hoogte en voor korte duur.

De ontwikkeling van het Spaceship

Het bedrijf heeft nu toestemming gekregen voor de testvluchten van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Dat betekent dat SpaceX nu lanceringen met het ruimteschip mag uitvoeren vanaf de basis van het bedrijf in Boca Chica, Texas. Het bedrijf van Musk heeft al vaker zulke tests uitgevoerd alleen ging het toen om het ruimteschip Starhopper, dat kleiner is dan het Starship. Het ruimtevoertuig werd vooral gebruikt om de Raptor-motor voor het Starship te testen.

Sinds vorig jaar heeft SpaceX meerdere repetities uitgevoerd met een volledig prototype van het Spaceship, echter hebben deze nooit zelfstandig gevolgen. Wel zijn ze bezweken tijdens druktesten. De nieuwe versie waarmee het nu wel wil gaan vliegen heeft die testen wel doorstaan. Tijdens tests met de Starhopper bleek de Raptor-motor al betrouwbaar.

De ruimtemissie van Elon Musk

Het testen van het Starship gebeurt onbemand. In totaal moet het toestel een hoogte van 150 meter bereiken. Dat is waarschijnlijk de  maximale hoogte die het ooit bereikt, want SpaceX is nu al bezig met het afronden van het Starship N5. Deze moet 20 kilometer bereiken. Ook heeft SpaceX al de onderdelen geproduceerd voor de N6. De testen maken uit voor de ontwikkeling van de Starship-serie. Het doel is uiteindelijk om mensen daarmee naar de maan of Mars te krijgen. In het definitieve ontwerp moet plaats zijn voor 100 mensen en moet eveneens herbruikbaar zijn om de kosten te drukken.

Reageer op artikel:
Elon Musk krijgt met SpaceX toestemming om nieuwe raket te testen
Sluiten