Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische auto's 18 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Net als Elon Musk op Twitter: het knotsgekke handboek van Tesla

Zo bijzonder als Elon Musk is op Twitter, zo bijzonder is het handboek voor nieuwe werknemers van Tesla. Dit wordt duidelijk nadat Business Insider het hele boekje, van vier pagina’a lang, online zet.

“Dit handboek rookt wiet in een Joe Rogan podcast”, dat zijn de eerste woorden in het handboek voor nieuwe werknemers van Tesla. Het bedrijf van Elon Musk verwelkomt nieuwkomers met een document dat volstaat met hilarische regels, uitspraken en gekkigheid. Netjes ingedeeld in hoofdstukken als Fun en Stupid Stuff.  Of het leuk is om er te werken weten we niet, maar je begint je loopbaan in ieder geval met een glimlach.

Het handboek van Tesla

The Anti-Handbook Handbook, zoals het boek voor nieuwe werknemers van Tesla heet, is nu volledig online in te zien. Business Insiders heeft een exemplaar van het boek, dat volstaat met hilarische uitspraken en regels, gepubliceerd. Soms zijn de uitspraken in het boek streng doch rechtvaardig, maar al met al is het genieten geblazen. Althans, dat vinden wij.

Zo zijn er teksten te vinden als “als je zonder ons op de hoogte te brengen niet op komt dagen op je werk, dan gaan we er vanuit dat je een eikel bent”. Wat, met uitzondering van heftige gevallen, uiteraard wel een beetje waar is. Tesla ziet zichzelf als een buitenbeentje in de technologie en autoindustrie en dat is dan ook terug te vinden in het handboek. Zo begint het boek met de tekst:

Elon Musk heet je welkom

Elk persoon dat in aanraking komt met Tesla zal weten dat de lat vrij hoog ligt. Maar mocht dat nog niet helemaal tot je doordringen, dan zal dit handboek je daar wel aan helpen herinneren. Als werknemer dien je actief te investeren in het succes van het bedrijf en dat moet duidelijk zijn. Wat dat betreft is het ook niet heel vreemd dat dit het hoofdthema van het handboek.

Anderzijds zorgt dat ervoor dat je met al je problemen, vragen of ideeën bij iedereen binnen het bedrijf terecht kan. Zelfs bij CEO Elon Musk als dat moet. Maar dat je veel over moet hebben om bij Tesla te werken, dat mag duidelijk zijn. “We willen ons omringen met mensen die gedreven zijn om de juiste dingen te doen en integer te handelen, zelfs als niemand kijkt. Als jij dit niet bent, zal je ergens anders succesvoller worden. We willen niet hard klinken, maar het is gewoon de waarheid”,  zo staat er in het boek.

Maar verder zijn het vooral leuzen als “Als je op zoek bent naar een traditioneel handboek vol met beleid en regels, vind je die hier niet”, die het boek zo uniek maken. Een handboek dat opgedeeld is in hoofdstukken als Stupid Stuff (“We kunnen ons niet veroorloven om onze tijd te verdoen aan domme dingen, we hebben belangrijkere zaken te doen”) en Fun (“Zorg ervoor dat je plezier hebt op het werk. Als je dat op een bepaald niveau niet hebt, zal je ongelukkig worden. Dat willen we niet). Het hele boek is hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Net als Elon Musk op Twitter: het knotsgekke handboek van Tesla
Sluiten