Elon Musk en Twitter: aandelen, overname en vooral heel veel twijfels

Tech Wesley Akkerman 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het zal weinig mensen met interesse voor tech en internet ontgaan zijn dat Elon Musk genoeg geld heeft om Twitter over te nemen. De techondernemer deed onlangs een bod van iets meer dan 54 dollar per aandeel, terwijl de waarde op 21 april op 47 dollar en een beetje stond. Waarom wil Musk dit doen?

Nou, niet om geld te verdienen, zo liet hij tijdens een interview op 14 april weten, maar voor het “publieke goed”. “Twitter is in feite een dorpscentrum geworden”, dat maakt het platform volgens hem waardevol. “Daarom moeten mensen weten dat ze altijd alles kunnen zeggen wat mogelijk is binnen de grenzen van de wet.”

Elon Musk deed een serieus bod

Daarom besloot Elon Musk onlangs een serieus bod uit te brengen op het platform van 43 miljard dollar (dat is omgerekend iets meer dan 40 miljard euro). Echter, bestuursleden zagen dit niet zo zitten en lieten snel weten het aanbod af te slaan. Musk zijn reactie was dat dit niet aan hen, maar aan de aandeelhouders is.

Het Elon Musk-interview waarmee journalist zijn deal met X verloor
Musk (Afbeelding: Philip Pacheco / AFP)

Diezelfde Raad van Bestuur overwoog kort daarna een soort gifpil in te nemen, die bekend staat als een “shareholder rights plan”. Twitter kan andere aandeelhouders meer aandelen geven, waardoor Musks aandeel kleiner en minder waard wordt. Zo heeft de Tesla-topman minder in de pap te brokkelen.

En dan komt ineens de twist

Dat is een oplossing voor het probleem; maar Twitter kan zich ook laten overnemen door een andere partij natuurlijk. Daar lijkt het echter niet van te komen. Want nu lijkt dezelfde Raad van Bestuur toch geïnteresseerd te zijn in het aanbod van Elon Musk. Dat gebeurde afgelopen weekend, schrijven onder meer de BBC en Wall Street Journal.

Hoewel Elon Musk destijds al zei dat 43 miljard dollar z’n “laatste bod” is en de raad het aanbod aanvankelijk afwees, lijken beide partijen nu toch open te staan voor onderhandelingen. Verschillende aspecten kunnen nu alsnog roet in het eten gooien. Zo willen hooggeplaatste medewerkers bijvoorbeeld dat Musk akkoord gaat met “monetaire beschermingen” als de deal niet doorgaat.

Daarnaast is het nog maar de vraag of dit de meest gezonde richting is voor Twitter. Veel Twitter-medewerkers laten weten hun baan op te zeggen als Musk de baas wordt, aangezien Telsa- en SpaceX-medewerkers klagen over slechte werkomstandigheden. Ook gooit Musk veel ideeën over het platform de ether in. Zo vroeg hij onlangs naar input over de bewerkknop en mag wat hem betreft Donald Trump terugkeren naar het platform.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BBCWall Street Journal

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen