Daniel Koster
Daniel Koster Rides 22 feb 2017

Elon Musk legt uit: waarom de vliegende auto een flop is én zal blijven

In vrijwel elke film over de toekomst zie je ze voorbij komen: vliegende auto’s. En dat lijkt op het eerste gezicht logisch. Echter heeft Elon Musk eens over de vliegende auto nagedacht. Uiteraard komt hij weer op een unieke conclusie uit.

Laten we eerst beginnen bij de voordelen van de vliegende auto. Want ja, die zijn er natuurlijk. Het is niet voor niets dat bedrijven zoals Airbus geloven dat een autonome, vliegende auto de toekomst is.

De vliegende auto kent zo zijn voordelen

Die auto kan zichzelf voor je deur parkeren en vliegt je aanzienlijk sneller dan de auto die we nu kennen naar je eindbestemming toe. Stel je eens voor, gehele steden zonder auto’s. Dat betekent meer ruimte voor wonen, voetgangers, fietsers en ga zo maar door.

Maar ook zo zijn nadelen..

Dat klinkt je toch als muziek in de oren? Maar het is niet enkel rozengeur en maneschijn. Verre van zelfs. Dat is hetgeen Musk concludeert en waardoor hij stelt dat de vliegende auto ‘m niet gaat worden. Uiteraard voorziet Elon ons ook van de nodige argumenten waardoor jij je mening vast zult bijstellen.

Solar Roof Elon Musk

We moeten eerst een onderscheid maken. Je kunt denken aan drone-achtige vervoersmiddelen. Dat zijn apparaten die verticaal kunnen opstijgen en landen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van een vliegende auto. Die benodigt namelijk een landingsbaan en dat kost weer ruimte en geld.

Pal-V vliegende auto

Het grootste argument van Elon Musk

Maar dat is niet het grootste argument. De vliegende auto is vooral voor de stad een uitkomst, zoals hierboven uitgelegd. Echter zal-ie juist in de stad overlast veroorzaken. Om zo’n auto in de lucht te houden heeft-ie opwaarts vermogen nodig.

Om dit vermogen te leveren zal de auto lawaai maken waar je last van hebt. Ook al de auto veel wind creëren. Zo’n vliegtuig dat overvliegt op kilometers hoogte maakt al een hels lawaai. Wat als er duizenden vliegende auto’s constant over je hoofd vliegen? Verre van fijn natuurlijk.

Dan is er ook nog het feit dat de kans dat er iets op je hoofd valt aanzienlijk groter wordt. Duizenden auto’s die boven je hoofd cirkelen? Zeker dat iemand per ongeluk iets uit zijn raam laat vallen. Of dat de auto niet goed is onderhouden en een onderdeel op je hoofd valt. Daaag!

De alternatieven?

En die problemen doen zich voor met drones, vliegende auto’s en elke andere vorm van vliegend transport. Dus, totdat vliegende vervoersmiddelen geen (oorverdovend) lawaai maken en wervelwinden creëren, is het zoeken naar een ander alternatief. Ook die heeft Musk voor je in de vorm van de Hyperloop en zijn Boring Company natuurlijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elon Musk legt uit: waarom de vliegende auto een flop is én zal blijven
Sluiten