Daniel Koster
Daniel Koster Tech 8 nov 2016

Elon Musk legt uit waarom we een universeel wereldinkomen krijgen

De melkboer en de productiemedewerker, ze zijn door technologie en vooruitgang verdwenen. Eén van de redenen hiervoor is dat er steeds meer wordt geautomatiseerd. Dit heeft Elon Musk ertoe doen verleiden om met een bijzondere uitspraak te komen (dat doet ‘ie namelijk wel vaker)..

Wie heeft ons nog nodig?

In een interview stelde Elon Musk namelijk dat ‘ie verwacht dat er één universeel inkomen gaat komen. Je vraagt je wellicht af wat dat met robots te maken heeft? Door robots zullen er geen tot minder banen zijn. Dit aangezien robots onze banen overnemen. Je kunt denken aan drones die transport op zich nemen en gehele fabrieken die enkel op robots draaien. In anderen woorden: wij worden overbodig.

Geen vuiltje aan de lucht

Het grappige is dat ‘ie stelt dat dit geen probleem is. Sterker nog, we kunnen daar als maatschappij beter van worden. Je hebt dan meer tijd voor andere activiteiten, omdat je niet of minder hoeft te werken.

Meer vrije tijd

Dat kan vrije tijd zijn waarin we gaan lanterfanten. Echter stelt Musk dat we die tijd gaan gebruiken om ons te ontwikkelen. Om tot creatieve en unieke ideeën en projecten te komen. Om boven de rest uit te stijgen.

Een universeel wereldinkomen: daar zijn we nog lang niet

Maar goed, dit ligt nog ver in de toekomst. Want laten we eerlijk zijn, het duurt nog wel even voordat we het merendeel van onze banen hebben geautomatiseerd. Daarvoor is meer technologische innovatie en de hulp van kunstmatige intelligentie nodig.

Daarbij leidt de komst van nieuwe technologieën ook weer tot nieuwe banen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste hebben robots onderhoud nodig en zijn we natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe, betere robots. Ten tweede zijn wij creatief in het creëren van nieuwe banen. Wat denk je van de online redacteur die ik ben. Die bestond vroeger nog niet.

We zullen zien..

Voor nu is het nog ondenkbaar dat banen verdwijnen en een universeel inkomen dé oplossing is. Maar, Musk is een visionair die vaak gelijk heeft. Het zou dus prima kunnen dat zijn gedachtegang waarheid wordt. Net als zijn ideeën over Mars en de toekomst van het transport op aarde.

Reageer op artikel:
Elon Musk legt uit waarom we een universeel wereldinkomen krijgen
Sluiten