Elstree 1976: documentaire over het leven als oud-Star Wars-figurant

Toen een paar jonge acteurs zich in 1976 aanmeldden als figurant voor één of andere vage sciencefictionfilm, hadden ze nóóit kunnen weten waar ze aan begonnen. Niemand rekende er op dat het een groot succes zou worden, maar de film – we hebben het natuurlijk over Star Wars – werd een fenomeen! De hoofdrolspelers werden in één keer supersterren en we kunnen er rustig van uit gaan dat onze achterachterachterkleinkinderen over honderddertig jaar ook gewoon weten wie Darth Vader en R2D2 zijn.

 
Naast de hoofdrolspelers zijn er ook mensen die slechts één seconde in Star Wars te zien waren, en dan óók nog met een masker of helm op. Normaal gesproken zou je dan je schouders ophalen en doorgaan met je leven, maar Star Wars werd zó’n huge iets, dat veel figuranten er maar niet van af komen.

 
Fans zoeken precies uit wie het pak van stormtrooper #3673 (die misschien een halve seconde te zien was) droeg en vragen vervolgens om handtekeningen; ze willen er zelfs voor betalen! Je wordt gevraagd voor fanbeurzen, waar je achter een tafeltje handtekeningen verkoopt aan fans, terwijl de échte acteurs je uitlachen (ook al hadden ze zelf maar een piepklein rolletje!). Onlangs kwam één van onze redacteuren op deze manier twee kleine personen tegen die Ewoks hadden gespeeld in Return of The Jedi op een antiekbeurs in Utrecht! Niet verzonnen: zo bizar gaat het er soms aan toe.

 
Documentairemaker Jon Spira reisde tien figuranten achterna, terwijl ze van beurs naar beurs trokken en vroeg ze hoe Star Wars de afgelopen decennia hun leven heeft beïnvloed. Op Kickstarter probeert Spira geld in te zamelen om van de interviews een professionele documentaire te maken. Loei-interessant!

 
Je steunt de documentaire voor iets meer dan twaalf euro. Of je nu van Star Wars houdt of niet: Elstree 1976 (vernoemd naar de studio’s waar een gedeelte van de film werd opgenomen) belooft een mooi portret te worden van gewone mensen wiens leven totaal veranderde door de slipstream van een popfenomeen!

Reageer op artikel:
Elstree 1976: documentaire over het leven als oud-Star Wars-figurant
Sluiten