Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 okt 2019

Elton John sabelt ‘eigen’ The Lion King neer als ‘grote teleurstelling’

Bij The Lion King denk je aan… Elton John. Zijn soundtrack voor de originele animatiefilm kent iedereen. Mede door nummers als Circle of Life en Can You Feel the Love Tonight heeft de animatiefilm van Disney een grote nostalgiefactor.

Elton John sabelt The Lion King neer

Diezelfde factor zorgde ervoor dat de live-action remake van afgelopen zomer een gigantisch succes was. Ondanks lage cijfers en negatieve recensies wist de film een gigantische zak geld binnen te harken, tegen de verwachtingen van iedereen in. We wisten dat The Lion King een succes zou worden, maar niemand rekende op 1.62 miljard dollar.

Dat critici het een zielloze film noemen, begrijpen we volkomen. Maar nu is er kritiek vanuit een onverwachte hoek: Elton John. De zanger droeg zelf een nummer bij aan de remake, maar meldt nu aan GQ dat hij “ontzettend teleurgesteld” was na het kijken van de film. Die teleurstelling werd vooral veroorzaakt door de soundtrack.

“De nieuwe versie van The Lion King was een enorme teleurstelling voor mij, omdat ik vind dat ze de muziek hebben verknald. Muziek was zo belangrijk voor het origineel en de muziek in de huidige film had niet dezelfde impact. De magie en vreugde waren verloren. De soundtrack komt niet eens in de buurt van de impact op hitlijsten van 25 jaar geleden, toen het het bestverkochte album van het jaar was.”

Bron: EPA / Vickie Flores

Hitlijsten

De Brit beschreef vervolgens hoe de officiële soundtrack in 1994 weken op rij bovenaan de hitlijsten bleef hangen. De muziek ging leven, de nummers werden een ding an sich. Daar heeft hij helemaal gelijk in, en volgens Elton John is het doodzonde dat je dit jaar het tegenovergestelde zag gebeuren:

“De nieuwe soundtrack viel zo snel uit de hitlijsten, ondanks het enorme succes in de bioscoop. Ik zou willen dat ze meer om mijn input hadden gevraagd, maar de creatieve visie voor de film en de muziek was deze keer anders en ik werd niet echt verwelkomd of behandeld met hetzelfde respect. Dat maakt me extreem verdrietig. Ik ben zo blij dat de juiste liefde voor de muziek voortleeft met de musical Lion King.”

Sequel?

Hoewel dit alles ietwat zuur en verbitterd klinkt, kunnen we niet anders dan Elton John in de kern gelijk geven. Juist de nieuwe muziek in contrast met de ‘oude’ muziek is een uitstekend voorbeeld van hoe zielloos de remake van The Lion King aanvoelde.

Disney werkt naar verluidt al aan een vervolg, want niemand zegt nee tegen zulke recordbedragen. Of ze Elton John de volgende keer juist wel of just niet uit gaan nodigen na dit interview, is maar de vraag…

Geniet in de tussentijd nog even van wat nostalgische Elton John magie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elton John sabelt ‘eigen’ The Lion King neer als ‘grote teleurstelling’
Sluiten