Dankzij dit boek over de originele emoji uit 1999 voel je je pas écht oud

De eerste emoji gebruikte je waarschijnlijk op MSN. Daarna nam Hyves de hype over, en tegenwoordig zie je de kleine gele mannetjes terug in iedere app die je maar kunt bedenken. De eerste emoji vinden hun oorspring in Japan in 1999. Voor de echte liefhebber zijn deze klassiekers nu in een boek gebundeld.

Emoji uit de steentijd

Emoji worden door vrijwel iedereen gebruikt die wel eens op het Internet is geweest. Ze kunnen worden gebruikt om een verhaal extra kracht bij te zetten, of om een compleet verhaal te vormen. De kleine poppetjes en tekens zijn door de jaren heen flink veranderd. Dat wordt goed duidelijk op de collectie in het Museum of Modern Art in New York, genaamd: The world’s original emoji.

De tentoonstelling is sinds 2016 permanent te bewonderen in het museum en is ontworpen door Shigetaka Kurita voor de Japanse telefonieprovider NTT DOCOMO. De collectie van emoji die te zien is in de tentoonstelling werd origineel ontworpen in 1999. Bijna tien jaar later vormen deze tekentjes nog steeds de basis voor de emoji die we nu op WhatsApp gebruiken.

De ontwerper Kurita wist destijds natuurlijk niet dat zijn set van emoji jaren later zo veel gebruikt zouden worden, niet alleen in Japan, maar ook in de rest van de wereld.

emoji
Afbeelding via Kickstarter

Een toffe extra feature

Op Kickstarter kun je binnenkort wellicht een boek vinden waarin de complete collectie van Kurita is weergegeven. Het boek met de voor de hand liggende titel ‘Emoji’ laat niet alleen de originele figuurtjes zien, maar bevat ook informatie over de explosieve groei van de populariteit van de figuurtjes in de rest van de wereld. Daarnaast vindt je ook nog technische informatie in het boek over de originele afbeeldingen.

Een geinige bijkomstigheid is het smartphone keyboard dat is gelanceerd voor het boek. Het toetsenbord is te downloaden in de App Store in op Google Play. Het is de eerste keer dat deze originele emoji in de westerse wereld op smartphones te gebruiken zijn. Backers van het Kickstarter project zullen een gratis download van de app ontvangen. Zodra het boek te koop is zal ook de app in de appstore verschijnen.

emoji

Op dit moment heeft het project iets meer dan 46.000 euro opgehaald. Om het boek uiteindelijk uit te geven moet er zo’n 120.000 euro worden opgehaald. Geïnteresseerd? voor zo ongeveer 62 euro heb je een boek plus de app in je bezit.

Reageer op artikel:
Dankzij dit boek over de originele emoji uit 1999 voel je je pas écht oud
Sluiten