Hoe één emotie het begin of het einde van gewoontes kan betekenen

Wetenschap Sam Dille 20 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

We zitten alweer een tijdje in het nieuwe jaar, maar hoe gaat het met je goede voornemens? Als het tegenvalt, maak je dan geen zorgen. Deze emotie kan jij in jouw situatie eigenlijk heel goed gebruiken.

Het doorbreken van je gewoontes is een lastige klus. Meestal stellen we kortetermijndoelen, waarbij we van dag tot dag kijken. Deze doelstellingen zijn in de praktijk heel lastig te behalen. Ze zijn ook totaal niet motiverend, omdat je er gefrustreerd door raakt of ongeduldig van wordt. Een sixpack zit er natuurlijk niet op na een week. Als je, je hierin herkend, dan zie je een cruciale emotie over het hoofd.

Wat is een gewoonte eigenlijk?

Laten we eerst kijken naar het begrip ‘gewoonte’. Een gewoonte is routinegedrag dat vaak repetitief en onbewust wordt uitgevoerd. Gewoontes ontwikkelen zich als een soort sluipmoordenaar in onze hersenen. Als de hersenen meer repetitief gedrag uitvoeren, kunnen ze meer energie en aandacht besteden aan andere problemen gedurende de dag.

Gewoontes worden vaak veroorzaakt door signalen. Ga jij bijvoorbeeld elke dag voor het slapen je tanden poetsen, dan koppelen je hersenen ‘tandenpoetsen’ aan ‘naar bed gaan’. Op die manier hoeven je hersenen niet steeds voor te programmeren op welk moment jij, je tanden moet poetsen. Gewoontes werken in een cirkel. Als je er een breekt, begin je meestal een nieuwe. Je hersenen zoeken dan naar een vervangende gewoonte om met de stress te voorkomen.

Deze emotie maakt of breekt jouw gewoontes

Een nieuwe gewoonte beginnen kun je het beste doen, door deze te koppelen aan een al bestaande gewoonte. Wil je bijvoorbeeld elke ochtend de hond uitlaten, ga dan elke dag na het opstaan en ontbijten naar buiten. Als je dat keer op keer blijft doen zullen je hersenen dit koppelen aan de ochtendroutine.

Nieuwe gewoonte hond uitlaten
Nieuwe gewoonte? (Afbeelding: Unsplash)

Toch is dit niet het belangrijkste. Amar Rebar, professor in psychologie aan de Central Queensland University in Australië, ontdekte dat het vooral belangrijk is om te genieten van gewoontes. Om gewoontes vol te kunnen houden, ligt de nadruk vaak op discipline en wilskracht. Als je hier te veel op focust, vergeet je vaak van een nieuwe gewoonte te genieten. Je nieuwe routine voelt daardoor al snel saai of suf.

Hoe leer je meer te genieten?

Volgens Rebar ben je veel beter af als je een nieuwe gewoonte oprecht leuk vindt. Als je bijvoorbeeld in plaats van te roken elke dag sla gaat eten, dan wordt je hier niet vrolijker op. Probeer daarom je nieuwe gewoonte te koppelen aan iets dat je heel leuk vindt. Zo kun je, je favoriete podcast beluisteren tijdens het hardlopen, of je favoriete tv-programma kijken als je gezond aan het eten bent.

Hardlopen
Hou je jouw gewoonte deze keer wel vol? (Afbeelding: Unsplash)

Een andere belangrijke tip is om jouw gewoontes af te stemmen op wat jij echt belangrijk vindt. Doe jij namelijk iets omdat je het echt leuk of belangrijk vindt, dan hoeven je hersenen er zo min mogelijk over na te denken. Dit zorgt er dan weer voor dat je jouw gewoonte langer volhoudt.

Benieuwd naar wat je nog meer kan doen om je hersenen in shape te houden? Check dan deze workout!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen