Geen smoesjes meer: zo ga je overmatig energieverbruik tegen

De herfst is in volle gang en ook de koude wintermaanden staan weer voor de deur. Dit betekent dat veel mensen de kosten van hun energierekening zien stijgen. Wil je die kosten drukken, maar er nog wel warmpjes bij zitten? Dan zijn dit onze drie beste tips om energie en geld te besparen, en daar hebben we een pittige poll voor je bij bedacht.

Zweten op kantoor vs. altijd natte sokken

Eerst even dit: vorige week stelden we jullie in onze poll de vraag of je liever altijd in een ruimte zit waar het 48 graden Celsius is, of dat je liever altijd in 48 centimeter water zou staan. De minderheid (37 procent) van jullie zit liever zwetend in 48 graden Celsius, en de overgrote meerderheid (63 procent) van jullie staat liever altijd tot zijn middel in het water en heeft dus elke dag natte sokken. Ugh…

Wie let op zijn verbruik kan werken aan zijn bierbuik

Ons gasverbruik ligt in de wintermaanden ruim vier keer zo hoog als het verbruik in de zomer en ons elektriciteitsverbruik ligt in de winter 25 procent hoger. Door de schadelijke effecten van dit hoge verbruik sta jij over een aantal jaar wellicht écht met je sokken in het water.

De meeste energieleveranciers moedigen het besparen van energie nou bepaald niet aan omdat ze daar geld door mislopen. De duurzame leverancier Vandebron is echter de enige in Nederland die geen winst hoeft te maken op je energie en dus juíst wil dat je energie bespaart. Iets met twee vliegen?

De volgende drie tips helpen je bij het besparen van energie en daarmee ook geld. Om het je wat gemakkelijker te maken bieden we je een optie waarvoor je een (kleine) investering moet doen, én een optie die je direct kunt toepassen. Kies er één (of beter: kies beide) en houd geld over voor dingen die wél echt leuk zijn. Zoals een abonnement op een streamingservice, of bier, of…

besparen

[listicle]

Er warmpjes bij zitten

Het installeren van een slimme thermostaat is een goede optie voor wie het idee van een smarthome wel aanstaat. Een modulerende (slimme) thermostaat leert hoe snel je woning opwarmt en rekent aan de hand daarvan uit welk vermogen daarvoor nodig is. Wil je je woning met 1 graad Celsius verwarmen? Dan zorgt een modulerende thermostaat voor een gelijkmatige verwarming, waar je cv-ketel niet onnodig aan en uit wordt geschakeld. [/listicle]

Een ‘gewone’ slimme thermostaat is niet per definitie energiebesparend: hij biedt alleen de mogelijkheid om je woning voor te verwarmen. Niet alle slimme thermostaten zijn modulair, dus check altijd bij de fabrikant of dit wel het geval is.

Door de thermostaat op 15 graden Celsius te zetten wanneer je overdag weggaat bespaar je gemiddeld 130 euro per jaar.

Het kan simpeler: door het sluiten van tussendeuren en zo alleen de ruimte te verwarmen waar je de meeste tijd doorbrengt kun je bijvoorbeeld al gemiddeld 190 euro per jaar besparen. Door de thermostaat op 15 graden Celsius te zetten wanneer je overdag weggaat bespaar je gemiddeld 130 euro per jaar. Nog een goed idee is om je slaapkamer niet te verwarmen. Dit idee bespaart je niet alleen 60 euro per jaar, maar voorziet je ook nog eens van een perfect excuus om dicht tegen je (bed)partner aan te kruipen.

bespaartips

[listicle]

Zie het licht

Ervan uitgaande dat je inmiddels wel gebruikmaakt van LED-lampen (zo niet, ga je schamen en ga ze kopen) hebben we de volgende tip voor je: installeer LED-lampen met een bewegingssensor op plekken waar je niet ‘leeft’. Hoe vaak komt het voor dat je in de woonkamer of slaapkamer zit en er in de gang nog lampen branden? Juist, te vaak. Een LED-lamp kost gemiddeld zo’n zeven euro en bespaart je tot maximaal 9,50 euro per jaar. Tel uit je winst.[/listicle]

Je kunt ook nog een stap verder gaan en overstappen op slimme verlichting voor in je huis: monitor je energieverbruik via een app en stuur centraal alle lampen aan; een toffe toevoeging aan je smarthome.

Wil je niet investeren in een slim verlichtingssysteem? Dan kun je er ook voor kiezen om eens per twee weken of eens per maand een volledige dag al je lampen uit te laten. Niet alleen goed voor het milieu, maar dit zal je ook doen realiseren hoe vaak je onnodig lampen aan hebt staan en dus energie verspilt. Daarnaast kun je het met kaarslicht thuis gezellig maken. Ook perfect wanneer je huis een rommeltje is en je de zooi even niet meer wilt zien liggen. Just saying.

bespaartips

[listicle]

Water sparen in Nederland Waterland

Bijna twintig procent van je gasverbuik gaat op aan warm water. Dat kan minder. Wil je niet inleveren op je kostbare minuten onder de warme douche, maar wel water besparen? Dit kan simpel met een waterbesparende douchekop. De cijfers? Per jaar kun je met een dergelijke douchekop ongeveer 8.400 liter warm water, 50 kubieke meter gas en 40 euro besparen.[/listicle]

Douchen zonder waterbesparende douchekop kost grofweg vijftien liter water per minuut. Met een waterbesparende douchekop kun je dit terugbrengen tot ongeveer vijf tot acht liter. Bang dat je met zo’n douchekop je haren staat te wassen onder een klein piesstraaltje? Dat hoeft niet. Tijdens het douchen zul je het verschil niet merken. In je portemonnee wel.

Wil je geen geld uitgeven aan een nieuwe douchekop, maar wel geld besparen op water? Dan kun je natuurlijk altijd voor een creatievere oplossing gaan die ook niet vervelend is: douche samen. Dit halveert je waterverbruik, mits je niet dubbel zo lang doucht natuurlijk ;-).

bespaartips

Bonus! Misschien wel de slimste en makkelijkste keuze: groene energie

Je ontkomt er niet aan dat je meer energie gaat verbruiken in de wintermaanden. Zorg in ieder geval dat het de spuigaten niet uitloopt. Anders dan andere duurzame energieleveranciers heeft Vandebron Energie haar businessmodel volledig toegespitst op het principe van energiebesparing. Vandebron vraagt slechts een vaste lage abonnementsprijs en maakt geen winst op energieverbruik. Dit betekent dat zij meer mensen kunnen aansluiten op één windmolen als mensen energie besparen. En dat is goed voor de wereld, goed voor jouw portemonnee én goed voor Vandebron: win-win-win situatie.

In het teken van energiebesparing thuis hebben we de volgende poll voor je bedacht. Als je echt zou moeten kiezen, wat heb jij dan liever? Laat het ons weten!

In samenwerking met Vandebron

Reageer op artikel:
Geen smoesjes meer: zo ga je overmatig energieverbruik tegen
Sluiten