Bedrijf wil wereld veroveren met zonnepanelen uit Zaandam

We horen steeds vaker dat we moeten denken aan het klimaat. (Bijna) iedereen is ervan overtuigd dat we zuinig op onze planeet moeten zijn, als we er nog een tijd op willen wonen. Energyra probeert bijvoorbeeld zijn steentje bij te dragen door op vrij grote schaal zonnepanelen in Zaandam te produceren.

Energyra maakt zonnepanelen in Zaandam

Daarmee is het het eerste bedrijf dat op een grotere schaal zonnepanelen in Nederland wil gaan maken. Volgens Bert Schouws, mede-oprichter van Energyra, hebben de panelen van zijn bedrijf meerdere voordelen ten opzichte van (Aziatische) concurrenten. Hij wil bijvoorbeeld de slechte kwaliteit van de huidige zonnepanelen aanpakken. “Omdat de vrijwel uitsluitend Aziatische producten alleen maar zijn gericht op een lage prijs en omdat premium kwaliteit voor een eerlijke prijs moeilijk te krijgen is”

Daarnaast wordt de vraag naar Europese panelen ook steeds hoger. Het importeren van zonnepanelen uit Azië kan namelijk juist slecht zijn voor het milieu. “Zonnepanelen worden in China gemaakt met machines die uit Europa komen. Door al dat heen en weer varen is er veel extra uitstoot. Vanwege milieu-aspecten hebben Europese panelen inmiddels een streepje voor. Overheden zoals in Frankrijk en bedrijven vragen er steeds vaker naar”, aldus Schouws.

Scepsis

Energyra is niet het eerste bedrijf dat grootschalig zonnepanelen in Nederland wil gaan produceren. Tot nu toe kwam het er echter nooit van. Dat zorgt voor scepsis. “Tot nu toe ging alle techniek die was bedacht voor zonnepanelen rechtstreeks naar China. Het Verre Oosten heeft een voorsprong in de volumes. Ook nu is het project hier slechts een niche”, zo vertelt Jaap Baarsma van branchevereniging Holland Solar.

De zonnepanelen in Zaandam hebben voorlopig in ieder geval één voordeel. De technologie die erachter zit, die ontwikkeld is door het Energie Centrum Nederland (ECN) in Petten en 10 tot 15 procent meer rendement heeft dan normale panelen, is namelijk gepatenteerd. Daardoor hoeven we voorlopig geen namaak uit China te verwachten.

Bright

Reageer op artikel:
Bedrijf wil wereld veroveren met zonnepanelen uit Zaandam
Sluiten