Epic Games vs Apple: rechter verwacht in juli weinig kans voor Epic

Een rechter in de Verenigde Staten verwacht niet dat de rechtszaak tussen Epic Games en Apple voor juli 2021 plaatsvindt. Daarnaast heeft ze kritiek op hoe de Fortnite-maker de situatie aangepakt heeft en noemt de acties van het bedrijf “niet eerlijk”. Het gaat hier om Yvonne Gonzalez Rogers van het U.S. District Court van het Northern District van Californië.

Ondanks het feit dat Epic Games zich niet aan de richtlijnen van de App Store gehouden heeft, de game Fortnite derhalve uit de downloadwinkel verdwenen is én de ontwikkelaar zijn licentie voor de App Store kwijt is, verwacht het bedrijf nog wel dat Apple het spel opnieuw in de digitale winkel plaatst. Daar vond onlangs een hoorzitting over, waar rechter Rogers heeft gezegd dat deze zaak voorgelegd moet worden aan een jury. Ook heeft de rechter alvast een idee gegeven van wat we mogen verwachting van de aankomende rechtszaak. En zoals het er nu naar uitziet, lijkt de Fortnite-maker er niet heel goed van af te komen.

Fortnite epic games
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Epic Games)

Epic Games wil Fortnite terug in de App Store

Eerder probeerde Epic Games tijdens een voorlopige voorziening het al voor elkaar te krijgen dat Fortnite opnieuw toegelaten zou worden tot de App Store. Maar dat zit er voorlopig niet in. Rogers vindt namelijk dat de ontwikkelaar precies wist waar die aan begon toen de befaamde update uitgebracht werd (waarmee het betaalsysteem van Apple omzeild werd). Dat die update gecombineerd werd met een campagne tegen Apple vindt de rechter ook niet helemaal eerlijk, zelfs onder de huidige omstandigheden.

De advocaat van Epic Games zegt daarover, via CNN, dat Epic Games zich ervan bewust is dat de richtlijnen overtreden zijn, maar dat het bedrijf zich ook genoodzaakt voelde vanwege het concurrentiebeperkende contract dat het moest ondertekenen. Dat was het moment dat de rechter verwees naar Nintendo, Sony en Microsoft, die ook allemaal hun eigen gamingplatform hebben.

Walled gardens have existed for decades. Nintendo has had a walled garden. Sony has had a walled garden. Microsoft has had a walled garden. What Apple’s doing is not much different… It’s hard to ignore the economics of the industry, which is what you’re asking me to do.

Aangezien de rechter de acties van Epic Games een beetje overdreven vindt, is de kans klein dat er op korte termijn iets in het voordeel van Epic Games besloten wordt. Tussen nu en juli 2021 kan er echter nog een hoop veranderen.

Reageer op artikel:
Epic Games vs Apple: rechter verwacht in juli weinig kans voor Epic
Sluiten