Epic Games vs. Apple: wat gebeurt er als het bedrijf van Tim Cook verliest?

Epic Games en Apple voeren nu strijd om de invulling van de App Store. De rechtszaak zou kunnen leiden tot grote veranderingen bij de digitale winkel van Apple. Deze zaak kan Apple potentieel miljoenen dollars kosten. En dan hebben we het niet alleen over het bedrag dat het bedrijf aan de Fortnite-maker zou hoeven betalen.

Epic Games wil een aantal dingen voor elkaar krijgen met de huidige rechtszaak tegen Apple. Het bedrijf wil:

  • Alternatieve betaalsystemen introduceren voor apps;
  • Vertellen dat mensen op andere manieren kunnen betalen;
  • De transactiekosten voor ontwikkelaars verlagen;
  • Gebruikers minder afhankelijk maken van de App Store.

Epic Games wil App Store-beleid veranderen

Dergelijke veranderingen kunnen Apple veel geld kosten. Je kunt de transactiekosten verlagen en als platformhouder aangeven wel een minimaal bedrag te moeten vragen ter onderhoud. Maar als ontwikkelaars vervolgens de App Store kunnen omzeilen voor transacties, dan komt er dus op dat moment helemaal niets binnen.

Het onderhouden van de App Store kost nu eenmaal geld, maar het levert Apple ook veel geld op. Nu is het een groot winstgevend product, maar met potentiële veranderingen in zicht, kan gebeuren dat de App Store alleen maar geld kost. Het kan zijn dat Apple dan op een andere manier geld wil gaan verdienen.

Enkele veranderingen op een rij

De website Apple Insider heeft een aantal mogelijke veranderingen op een rijtje gezet, met daarbij een score voor de waarschijnlijkheid.

  • Apple laat ontwikkelaars consumenten vertellen dat ze aankopen kunnen doen buiten de App Store om (gaat waarschijnlijk veranderen)
  • De commissiestructuur (voor de transactiekosten) gaat op de schop (de kans is groot)
  • Consumenten krijgen toegang tot alternatieve betaalsystemen (dit is een dikke misschien)
  • Appstores van derden toestaan (dit is heel onwaarschijnlijk)
  • Apps sideloaden en onafhankelijke downloads (de kans is vrij laag)

Epic Games heeft dus flink wat doelen voor ogen, maar de vraag is wat wel en niet lukt. Mochten de verwachten kloppen, dan wordt het straks nog steeds niet mogelijk alternatieve appwinkels te bezoeken en apps te sideloaden (zoals op Android), maar kun je wel buiten de App Store om aankopen doen. En mogelijk kun je ook digitale aankopen tegen een gereduceerd tarief maken.

Reageer op artikel:
Epic Games vs. Apple: wat gebeurt er als het bedrijf van Tim Cook verliest?
Sluiten