Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 30 jul 2017

WANT Chat: Erwin Oudshoorn, die met zijn Talki App letterlijk weer gesprekken op gang brengt

spraak-appErwin Oudshoorn is de ontwerper van de Talki App. Doordat hij is geboren met Lymfatische Malformatie kan hij moeilijk praten. In juni 2016 onderging Erwin een operatie waarna zijn kaken op elkaar werden geschroefd. Hierdoor kon hij 8 maanden niet praten. Om communicatie voor hemzelf, en anderen die er baat bij hebben, makkelijker te maken bouwde hij een spraak-app. Dit nadat hij zichzelf had leren programmeren. Wij vroegen Erwin hoe hij op het idee kwam om deze handige Talkie app te ontwikkelen.

Hi, stel je even voor…

Mijn naam is Erwin Oudshoorn, ik ben 29 jaar en kom uit Mijdrecht. Ik ben geboren met Lymfatische Malformatie. Dat is een afwijking in de lymfevaatjes die bestaan uit grote en kleine holtes die niet aangesloten zijn op de lymfebanen. Daardoor ontstaat er een ophoping van lymfe weefselvocht dat niet afgevoerd kan worden. Hierdoor kan ik moeilijk kan praten. Door deze afwijking heb ik vele operaties moeten ondergaan in mijn leven. Zowel in Nederland als de afgelopen tien jaar in Duitsland.

Ik bouw al sinds ik 13 jaar oud ben websites. Op mijn middelbare school Thamen deed ik de richting detailhandel. Marketing vond ik altijd erg interessant, maar ik vond het maken van reclame uitingen veel leuker. Daarom startte ik in 2005 met het volgen van een opleiding op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Daar heb ik drie diploma’s gehaald. Grafische en multimedia opmaak, Allround DTP en Interactieve Mediavormgeving. Nadat ik mijn opleiding had afgerond ben ik in 2010 mijn eigen mediabedrijf Tribble Media begonnen. Met dat bedrijf bouw ik fulltime aan websites en winkels voor uiteenlopende klanten.

spraak-app
Hoe kwam je op het idee van de Talkie-app?

Ik moet al mijn hele leven dingen opschrijven of intypen wanneer iemand mij niet verstaat. De laatste jaren ging dat op mijn iPhone in de standaard notitie app. De letters in die app waren alleen zo klein dat iedereen mijn telefoon uit mijn handen giste om het te lezen. Dat werd ik zat en zocht naar een manier om in grotere letters te kunnen typen.

Daarnaast wilde ik al heel lang een eigen iPhone applicatie maken, maar had daar nooit een goed idee voor. Vorig jaar heb ik een dubbele kaakoperatie gehad waardoor ik 8 weken helemaal niets meer kon zeggen. Toen begon ik eens te kijken of het mij zou lukken om de app te bouwen. Dat was vrij snel gelukt. En later dat jaar heb ik de app uitgebracht in de App Store. Afgelopen juni is die nog eens uitgebreid met een teken- en soundboard functie.

Kun je uitleggen hoe de app werkt en wat je er precies mee kunt?

Het werkt eigenlijk heel simpel maar doeltreffend. Wanneer je Talkie opstart typ je een kort bericht in de app en vervolgens heb je twee manieren om dat te communiceren. Je laat het scherm zien aan je gesprekspartner zodat hij of zij het zelf kan lezen of je laat Talkie de tekst voorlezen.

Daarnaast kun je met de soundboard functie veelgebruikte woorden voorprogrammeren. Een woord gebruiken is een kwestie van op de juiste tegel tikken. Je kunt ook nog tekenen op foto’s of afbeeldingen vanuit je camerarol, of gewoon op een blanco scherm.

Voor wie is de app een uitkomst?

De app is een uitkomst voor mensen die problemen met een spraak of door een andere reden moeilijk kunnen communiceren. Bijvoorbeeld voor mensen die getroffen zijn door een infarct of ALS.

Wat kwam er allemaal bij kijken om de app te ontwikkelen?

Ik heb de app zelf ontwikkeld. Tussen kerst en oud en nieuw in 2015 heb ik een online cursus Swift gevolgd. Toen heb ik eigenlijk niets anders gedaan dan 20 uur aan videomateriaal bekijken. De kennis had ik dus al, maar toen moest er nog een goed idee volgen. In juni 2016, na mijn kaakoperatie, besloot ik dus Talkie te gaan bouwen en ben ik met Xcode aan de slag gegaan.

Wat zijn de reacties op de app?

Momenteel wordt de app wereldwijd gedownload. De app is in het Engels, dus er wordt in landen als de Verenigde Staten, China, en zelfs Australie gebruikt. Er wordt natuurlijk ook in Nederland en België gebruik van gemaakt.

De reacties op de app zijn heel erg positief! Ondanks dat het een simpele app is, is het voor mensen die moeilijk kunnen praten een enorme uitkomst. Ik kreeg reacties dat mensen de app gebruikten omdat ze pas geleden een infarct hadden gehad. Dat geeft echt een voldaan gevoel aangezien ik er veel tijd aan besteed (heb). Tot op heden verdien ik er ook nog niet aan. Dat komt binnenkort nog.

spraak app
Bron: www.talkieapp.nl/blog

Je bent geboren met Lymfatische Malformatie. Kun je daar kort iets over uitleggen?

Lymfatische Malformatie is een afwijking in de lymfevaatjes. Het kan overal op het lichaam voor komen, maar bij mij is dat in mijn gezicht. In Nederland zijn er niet zo heel veel mensen die deze afwijking hebben, maar wereldwijd gezien wel. Ik ga regelmatig naar Duitsland voor operaties door een Amerikaanse arts die speciaal vanuit New York komt. Dr. Waner opereert dan Europese patiënten, onder wie mij, en draagt zijn kennis over aan de Duitse artsen.

Ik heb zeker te maken met vooroordelen. Mensen denken vaak dat je geestelijk ook niet in orde bent omdat je er anders uit ziet. Vooral met daten is het lastig aangezien veel mensen afhaken bij het zien van je foto. Vorig jaar heb ik ook een eigen datingsite voor mensen met een beperking gebouwd genaamd Capido.nl. Daar ben ik niet enorm actief op. Dit is een project dat net als Talkie is ontstaan is uit een “probleem” waar meerdere mensen last van hebben.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

Versie 2.1 van Talkie is niet zo lang geleden verschenen. Daarin zijn meer stemmen mogelijk en kunnen teksten fullscreen getoond worden voor grotere afstanden. Dat is bijvoorbeeld handig bij de kassa en snackbar. Ik ben ook bezig om de applicatie voor Android te bouwen. Ik streef er naar om die in augustus in de Google Play Store te hebben. Ook ben ik bezig met versie 2.2 van Talkie waarin het mogelijk wordt om een tegel een eigen kleur en icoon te geven. Daarnaast bouw ik aan een Apple Watch app waarmee het mogelijk is om een drankje te bestellen in een club.

Meer WANT Chats lezen waar de innovatieve creativiteit vanaf spat? Hier lees je bijvoorbeeld ons interview met Yvette de Witt, de vrouw die het microdoseren van LSD bespreekbaar maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Erwin Oudshoorn, die met zijn Talki App letterlijk weer gesprekken op gang brengt
Sluiten