Smartphone merk Essential is niet meer: bedrijf Andy Rubin stopt

De deuren van Essential, het bedrijf van Andy Rubin, sluiten drie jaar nadat ze geopend werden. In een blog op de website van het bedrijf wordt het nieuws bekend gemaakt.

Essential was bezig met het zogeheten Project GEM en lanceerde in zijn bestaan slechts een product: de Essential Phone. Het toestel verkocht slecht, ontving gemixte reacties, maar wist wel als een van de eerste een smartphone met een notch op de markt te brengen. Een vervolg op de smartphone werd geannuleerd en een aantal andere apparaten, zoals slimme assistenten en een besturingssysteem, zagen het daglicht nooit.

Essential stopt: Project GEM ten einde

Essential zat midden in het proces om een andere telefoon te ontwikkelen. Het project kreeg van het bedrijf de naam Project GEM. In oktober 2019 deelde Andy Rubin de eerste beelden van de smartphones en viel al direct op dat deze voorzien waren van een eigenaardig ontwerp. Het tonen van de eerste beelden leverde een aantal nieuwsgierige reacties op. Wat zou de consument met deze telefoon kunnen doen en hoe zou Essential dit populair kunnen maken voor de algemene consument. Het antwoord op die vraag is duidelijk: niet.

In het bericht op de website van Essential is te lezen dat er geen enkele manier gevonden is om Project Gem naar de consument te krijgen. Dat is de reden dat het project opgedoekt wordt en, onder andere, dat Essential nu definitief de deuren sluit.

Smartphones van de toekomst
Project GEM Bron: Essential

Andy Rubin

Andu Rubin is de man die Essential opgericht heeft en in de jaren dat het bedrijf bestond functioneerde als de CEO van het bedrijf. Voordat hij aan dit avontuur begon werkte hij bij Google en maakte hij het, inmiddels zo populaire, Android besturingssysteem. Rubin verliet Google echter op het verzoek van CEO Larry Page, nadat hij beschuldigd werd van seksuele aanranding. Een collega had de aanklacht ingediend bij Google, waardoor Rubin het bedrijf dus moest verlaten.

Nadat dit gebeurde zette hij samen met Peter Barett, Matt Hershenson en Bruce Leak het bedrijf Playground Global op. Het tech-bedrijf biedt startups middelen, mentorschap en investeringen aan om hardware-producten te kunnen maken. Het grootste doel van het bedrijf is om startups te helpen bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Afgelopen jaar stapte Rubin uit het bedrijf en ging hij verder met Essential, dat hij in 2017 had opgericht. Maar ook aan dat bedrijf komt nu dus een einde.

Reageer op artikel:
Smartphone merk Essential is niet meer: bedrijf Andy Rubin stopt
Sluiten