Mark Hofman
Mark Hofman Tech 11 okt 2018

Nieuwe Essential Products AI smartphone denkt als zijn gebruiker

Vandaag de dag kunnen we ons leven niet meer voorstellen zonder een smartphone. Je bent 24 uur per dag bereikbaar, checkt het laatste nieuws en reageert op berichten. Maar Essential Products is druk bezig met een AI smartphone die een van deze zaken van je over gaat nemen. En geloof ons: het is best creepy.

Smartphone gedraagt zich als gebruiker

Essential Products is bezig met het ontwikkelen van een wel hele bijzondere smartphone. Het toestel zal, door middel van AI, het gedrag van de gebruiker analyseren en toepassen in eigen gebruik. Dit betekent dus dat het toestel op een bepaald moment zal gaan antwoorden voor jou. Stuurt iemand je een berichtje via Whatsapp? Dan kan je de smartphone laten antwoorden, zonder dat iemand het door heeft dat het om een automatisch bericht gaat. Hoe creepy is dat?

De producent, die vorig jaar nog de Essential Phone lanceerde, maakt deze technologie om de gebruiker meer vrij te houden van hun telefoon. Het toestel krijgt een klein scherm, wordt volledig bestuurt door de stem en zal het gedrag van de gebruiker toepassen in het eigen gebruik. Antwoorden op e-mails, berichten of het bijhouden van de agenda gaat dus volledig automatisch, maar wel precies zoals jij dat zou doen.

Essential Products CEO Andy Rubin heeft al eerder aangegeven deze richting in te willen slaan. Zo liet hij vorig jaar al tegenover Bloomberg weten dat het zijn droom is op de perfecte smartphone te bouwen. Eentje die, in feiten, een digitale versie van jezelf is. Het idee erachter is dat mensen, die nu de druk vullen om altijd online te zijn, steeds minder naar hun telefoon hoeven te kijken.

‘Je kan gewoon genieten van leven. Toch aanwezig zijn bij dat etentje zonder je telefoon geen enkele keer aan te raken. Als er dingen zijn die moeten gebeuren, doet de telefoon dat in jouw plaats.’

Essential Phone, Essential Products

Is het haalbaar voor Essential Products?

Om uiteindelijk op het punt te komen waar Rubin wil komen, moeten er wel een aantal flinke stappen gezet worden. Zo zien we bijvoorbeeld slimme assistenen als Google Assistant en Siri voorbij komen, maar deze zijn nog erg beperkt. Ook tijdens het Pixel Event deze week kwam een nieuwe feature voorbij die de Pixel 3 een telefoon laat overnemen. Hiermee wordt het gesprek in beeld uitgetypt en is het mogelijk om, bijvoorbeeld, bedrijven die je iets proberen te verkopen te weren. Indrukwekkende software, maar is het genoeg?

Het antwoord op die vraag is nee. Gebruikers van deze software merken zelf ook wel dat het allemaal nog zeer beperkt is en dat klopt ook. AI is slim, maar staat nog in de kinderschoenen. Of de plannen ook werkelijkheid kunnen worden weten we niet, maar we achten de kans vrij klein. Essential Phone heeft met 300 miljoen dollar in de la een flinke financiële backup staan. Echter is hun Essential Phone keihard geflopt en het vervolg erop uitgesteld. Andy Rubin moest in november vorige jaar het bedrijf verlaten, omdat hij een ingewikkelde band zo hebben met Google. In december kwam de man weer terug. Hoe het proces gaat verlopen weten we niet, maar of de kans dat deze slimme AI telefoon er komt is vrij klein.

Reageer op artikel:
Nieuwe Essential Products AI smartphone denkt als zijn gebruiker
Sluiten