Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 1 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Ethereum 2.0: het is bijna tijd voor de volgende stap

Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin heeft eindelijk de roadmap voor Ethereum 2.0 onthuld. Het “coherente geheel” komt volgens hem nu rap samen. Dat heeft het genie achter het blockchain-project bevestigd tijdens een keynote-presentatie bij Devcon4, een conferentie in Praag.

Serenity: Ethereum 2.0 komt steeds dichterbij

Het project draagt de codenaam ‘Serenity’, en bestaat uit verschillende Ethereum-projecten waar ontwikkelaars al sinds 2014 aan werken.

“Ethereum 2.0 is een combinatie van een hoop verschillende features waar we het al enkele jaren over hebben, waar al enkele jaren onderzoek naar wordt gedaan. Sterker nog, we bouwen al enkele jaren actief aan al die componenten, die bijna samenkomen in een coherent geheel,” zo vatte het jonge genie de situatie samen tijdens zijn praatje.

De aanpassingen brengen grote verbeteringen voor de toekomst met zich mee, ook qua schaalbaarheid van het platform. Gebruikers en analisten speculeren al jaren over een uiteindelijke lancering. Een aantal recente deadlines werden al opgeschoven om de boel technisch toch beter in elkaar te zetten.

Vitalik Buterin
Vitalik Buterin

Ethereum 2.0 zat er dan ook sowieso aan te komen, maar de grootste beloftes en het uitstel deden het klinken alsof de update ver weg zou zijn. Gelukkig bevestigt Buterin nu dus dat het allemaal wel degelijk mee valt.

Serenity bestaat onder andere uit een overstap naar een proof-of-stake-algoritme, een project genaamd Casper, verbeterde schaalbaarheid via een proces genaamd sharding en andere upgrades voor het protocol waar Ethereum op draait.

Er zijn letterlijk duizenden applicaties en munten die op het Ethereum-netwerk draaien, dus dit is groot nieuws. Met Ethereum 2.0 legt Vitalik de basis voor de toekomst van het crypto-project.

Voor de grote lancering plaats kan vinden, moeten de ontwikkelaars volgens hem nog een aantal laatste tweaks aanbrengen. Zo moeten de specificaties van het protocol nog gestabiliseerd worden, en staan er nog enkele tests op de planning.

Dat is volgens Buterin zeer belangrijk. Hij heeft geleerd van de lanceringen rondom Ethereum 1.0. De ontwikkelaar erkent nu dat hij toen te snel is gegaan. Maar wanneer wordt zijn visie voor het project dan echt realiteit? Buterin wil zichzelf nog steeds niet vastpinnen op een datum, maar stelt gebruikers gerust dat de lancering “echt niet zo ver weg meer is.”

?Check dit ook: Slecht nieuws voor Bitcoin: heb je geduld voor decennia of 18 maanden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ethereum 2.0: het is bijna tijd voor de volgende stap
Sluiten