Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 5 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom Ethereum de Apple onder de cryptomunten is

Volgens de mede-oprichter van Apple, Steve Wozniak, is Ethereum de Apple onder de cryptomunten. Die vergelijking maakte hij op de conferentie ‘WeAreDevelopers’ in Wenen. Wozniak ging terug in de tijd en bracht ons even terug naar het Apple van de jaren 80. Volgens hem vertonen Ethereum en Apple behoorlijk wat overeenkomsten. Maar wat zijn die overeenkomsten dan? Waarom is Ethereum de Apple onder de cryptomunten?

Eigen applicaties

Allereerst is Ethereum een platform waar ontwikkelaars hun eigen gedecentraliseerde applicaties kunnen bouwen. Die toepassingen maken het dagelijkse leven van gebruikers een stukje makkelijker. Volgens Wozniak is dat ook altijd de inzet bij Apple was geweest.

Belangrijkste cryptonieuws in je inbox! ?

Schrijf je in voor Ontbytes, en ontvang het belangrijkste cryptonieuws!
[revue_subscribe]

Bij Ethereum kan dit ook, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de eigen blockchain. Ontwikkelaars hebben een (bijna) vrije toegang om naar hartelust applicaties te ontwikkelen.

Weinig reclame nodig

Ten tweede heeft Ethereum weinig reclame nodig. Het hoeft niet door een bedrijf gepusht te worden. Het verspreidt zichzelf via bijvoorbeeld mond-tot-mond-reclame. Hetzelfde gebeurde bij het Apple van de jaren ‘80. Het bedrijf adverteerde bar weinig voor haar producten. De echte adverteerders hadden Apple namelijk allang gevonden: de ontwikkelaars die hun software, hardware en kennis gebruikten om mooie dingen te maken.

Dat zien we nu ook weer terug bij Ethereum. Denk maar aan de manieren om Ethereum veilig te kunnen opslaan en om het voor allerlei toepassingen te kunnen gebruiken. Ethereum gaat zelfs een invloed hebben op ons dagelijks leven. Daarmee gaat het in rap tempo Bitcoin achterna. Die munt wordt naast Ethereum vaak toch als een soort grote broer gezien.
Deze column is geschreven door Floris van Exchanges.nl. Zijn website gaat over cryptocurrency koersen. Volg hem op LinkedIn.

Platform

Ethereum is ook een mooi platform. Iedere nieuwe ICO wil erop bouwen: de ontwikkelaars vertellen elkaar over het platform en de mogelijkheden. Het Ether platform is open source en maakt op die manier reclame voor zichzelf.

Ethereum

Steve Wozniak maakte de vergelijking met Apple vooral omdat Ethereum en Apple niet zo zeer als bedrijven willen dienen, maar als platform. De Apple 2-computer was bijvoorbeeld een platform. Bij de computer zat alle documentatie, zat een open source systeem waar ontwikkelaars gebruik van konden maken en was duidelijk hoe onderdelen ontwikkeld moesten worden. Er waren voorbeelden voorhanden. En ook datzelfde geldt nu weer voor Ethereum.

Apple was een platform voor andere bedrijven, zodat zij een vliegende start hadden. Kinderen op de middelbare school startten hun eigen bedrijfjes en zetten kleine advertenties in hun elektrische krantjes. Wozniak memoreert aan reclames voor zijn eigen product: de Apple 2.

Grote potentie

Ethereum heeft, net als Apple had, een grote potentie. In het geval van Ethereum komt dit ook doordat invloedrijke personen hoge verwachtingen ervan hebben. Natuurlijk Steve Wozniak, maar ook de oprichter van Reddit, Alexis Ohanian. Ohanian verwacht namelijk dat Ethereum nog dit jaar de 15.000 dollar gaat halen. Dat klinkt behoorlijk positief, aangezien de cryptomunt de concurrentie moet aangaan met andere munten.

Al met al zou het nog eens tien jaar kunnen duren voordat de nieuwe Apple, Google of Facebook opstaat. Ethereum heeft als platform in ieder geval de potentie. Daarentegen kan het ook zijn dat er in de toekomst nog iets ontwikkeld gaat worden wat onze stoutste verwachtingen weer overtreft.

Niet investeren, wel experimenteren

Steve Wozniak heeft wel toegegeven dat hij zelf niet investeert in stocks of in cryptocurrencies. Hij heeft zowel Bitcoins als Ethereum in bezit. Vooral om mee te experimenteren, zoals het reizen zonder creditcards en cash. Wozniak bezit niet veel cryptocurrency: ongeveer 1 Bitcoin (stand juni 2018: 6339 euro) en 2 Ethereum (stand juni 2018: 978 euro).

Wozniak zegt dingen simpel te willen houden en moet er dan ook niet aan denken om de hele dag de prijzen te checken. Wel wijst hij erop dat we open moeten staan voor veranderingen. Vooral ontwikkelaars moeten met de tijd meegaan. Daarmee wil hij zachtjes zeggen dat we Ethereum moeten omarmen.

Wozniak de expert?

Hoe objectief Wozniak is, moeten we met een korreltje zout nemen. Hij heeft geïnvesteerd in Ethereum en heeft er belang bij dat het goed gaat met de munt. Zijn expertise op het gebied van techniek is onbetwist, maar met cryptocurrency heeft Wozniak al minder geluk gehad. Zo werd hem 70.000 dollar aan Bitcoins afhandig gemaakt door middel van zwendel.

Bij deze zwendel kocht iemand de munten van de oud-medeoprichter van Apple, waarna de betaling van de creditcard werd geannuleerd. De creditcard was gestolen, waardoor het onmogelijk was om het geld terug te krijgen. Toch blijft hij een voorstander van cryptocurrency, omdat ‘het wiskundig is en het niet door de overheid kan worden gemanipuleerd.’

?Lees ook: Is de technologie achter Bitcoin gedoemd te falen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom Ethereum de Apple onder de cryptomunten is
Sluiten