Jan de Raab
Jan de Raab Tech 4 okt 2018

De volgende Bitcoin: Ethereum Classic (ETC) doet het anders

Met exotische namen als Ethereum, Bitcoin, Litecoin en dergelijk zou je bijna door de bomen het bos niet meer zien. Voor de buitenstaander is het een pot nat terwijl de semi-deskundige het al snel heeft over significante verschillen en toepasbaarheid van de verschillende digitale valuta. Ethereum Classic maakt het er in ieder geval niet makkelijker op. Ethereum is namelijk een van Bitcoins meest voorname concurrenten, dus wat is Ethereum Classic? We leggen het graag uit.

Wat is Ethereum Classic

Ethereum Classic is een openbaar, gedecentraliseerd platform dat werkt op basis van smart contracts. Het is ontstaan ​​na de hack van de gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Het doel van Ethereum Classic is om slimme contracten te gebruiken om een ​​blockchain-platform te bouwen waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties (dapps) kunnen bouwen. Met dapps worden gegevens en transactie-informatie niet opgeslagen op een enkele, gecentraliseerde server. In plaats daarvan wordt deze informatie gedistribueerd naar alle knooppunten op de Ethereum Classic-blockchain.

Ethereum Classic biedt ook een token genaamd ‘classic ether’ (ETC). Deze kan worden verhandeld op cryptocurrency-exchanges en kan worden opgeslagen in portefeuilles (wallets) met cryptocurrency. Gas op het Ethereum Classic-netwerk is een intern transactieprijsmechanisme dat verzenders van een transactie moeten betalen om een ​​bewerking op de blockchain uit te voeren. Gas fungeert als een stimuleringsmechanisme om deelnemersnodes aan te moedigen om transacties te verwerken. Daarnaast wordt gas ook gebruikt om spam op het Ethereum Classic-netwerk te voorkomen, door spamaanvallen te duur te maken.

De DAO-hack

De DAO was een slim contract dat bedoeld was om te functioneren als een soort gedecentraliseerd fonds voor durfkapitaal. Met gebruik van de fondsen die het had geworven, was de DAO in staat om te investeren in veelbelovende dapps in het ecosysteem van Ethereum.

In mei 2016 heeft The DAO ongeveer 168 miljoen dollar opgehaald. In dezelfde maand werd er echter een document rondgestuurd dat gedetailleerde informatie bevatte over kwetsbaarheden in de beveiliging die konden worden gevonden in de DAO. De volgende maand werd er 50 miljoen dollar gestolen van de DAO. Hierbij werd misbruik gemaakt  van een van de kwetsbaarheden die in mei bekend waren gemaakt. Na enige discussie werd besloten dat de Ethereum-blockchain een ‘hard fork’ zou krijgen. Hierdoor kon de gestolen Ether worden verplaatst naar een nieuw smart contract zodat fondsen konden worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Ethereum Classic is dus in feite ontstaan ​​toen een aantal leden van de Ethereum-gemeenschap de ‘hard fork’ op filosofische gronden verwierpen. Ze voerden aan dat een hard fork het idee van een onveranderlijke blockchain ondermijnde. Een veel gebezigde uitspraak is dan ook ‘code is wet’. Het uitganspunt ‘Code is wet’ was onderdeel van de algemene voorwaarden die voor het eerst tot uiting kwamen in De DAO. Sommige leden van de gemeenschap waren van mening dat, ongeacht de omstandigheid, de regel ‘code is wet’ moet worden nageleefd. Daarom besloten de tegenstanders van de harde vork om bij de originele blockchain te blijven en deze Ethereum Classic te noemen.

ETC vs ETH : de verschillen

Ethereum (ETH) werkt op een geheel nieuwe blockchain en de overgrote meerderheid van de ‘miners’, gebruikers en het protocol uit de vorige versie van Ethereum gebruiken deze nieuwe versie.

Ethereum Classic (ETC) werkt op hetzelfde protocol en heeft een vergelijkbare functie, maar het heeft enkele duidelijke verschillen. De mensen van het oorspronkelijke Ethereum concept zijn in de schaduw blijven staan van de oorspronkelijke munt en zijn loyaal aan het concept van het onveranderlijke grootboek. ETC heeft vooral waarde vanwege de speculantenmarkt, net als veel van de andere alt-munten die er zijn.

Ethereum (ETH), aan de andere kant, is meer een softwarebedrijf dat wil groeien en mogelijk meer ‘hard forks’ in de toekomst kan beleven. De initiatiefnemers van de ETH-gemeenschap zijn veel meer openbaar dan die in de ETC-gemeenschap. ETH heeft vooral waarde vanwege een mix van de speculantenmarkt, maar meer nog vanwege het gebruik van casuscenario’s en gemeenschapsondersteuning. De Ethereum Alliance bestaat bijvoorbeeld uit miljardenbedrijven zoals Accenture, JP Morgan, Microsoft en UBS. Deze ondersteuning heeft op zijn beurt de waarde van ETH via ETC verhoogd.

Er kan worden gesteld dat zowel ETH als ETC een aantal duidelijke sterke en zwakke punten hebben, maar de macht berust grotendeels bij ETH, aangezien het een marktkapitalisatie heeft van ruwweg 15 miljard dollar, terwijl ETC er een heeft van circa 1,5 miljard dollar.

De toekomst

De onderliggende technologie en protocollen zijn vrij gelijkaardig dankzij de gedeelde oorsprong van ETH en ETC, maar de langetermijnvisie kent veel verschillen.

Meer specifiek, Ethereum Classic gaat niet over ICO’s. Ze zullen niet proberen te concurreren met hun grotere broer of zus in termen van pogingen om het primaire platform te worden om bedrijven te financieren of om de hele crypto-ruimte te tokeniseren. In plaats daarvan proberen ze slimme contracten voor het Internet of Things mogelijk te maken. En als deze combinatie van modieuze woorden je in de war brengt, neem dan even in herinnering de uitspraak van Tyler Winklevoss uit februari 2018, toen hij zei dat cryptocurrencies, transacties van economische waarde tussen machines mogelijk maken. Auto’s van de toekomst die betrokken raken bij een crash, lossen het geschil niet op door een bankrekening te openen, maar door snelle cryptotransacties uit te voeren om het geschil te beslechten.

Dit is wat Ethereum Classic wil worden: de cryptocurrency waarmee alle apparaten die op internet zijn aangesloten, volgens slimme contracten in waarde kunnen worden omgezet. Er is veel potentieel op dit gebied, en het is zeker voor een beschaving als de onze een doel om dat te realiseren. In de toekomst kunnen we Siri bijvoorbeeld vragen om een ​​fooi te sturen naar de serveerster, of om onze koelkasten zo te programmeren dat onze favoriete groenten worden besteld wanneer het bijna op is.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

  1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
  2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
  3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
  4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
  5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
  6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
  7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
  8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
  9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
  10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
Sluiten