Ilona Braam
Ilona Braam Crypto 12 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Vijf redenen om (niet) in Ethereum Classic (ETC) te investeren

Ethereum Classic kan gezien worden als een oudere versie van Ethereum. Het originele Ethereum is op een gegeven moment gesplitst in Ethereum en Ethereum Classic. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor Ethereum Classic te gaan.

Waarom splitsen?

De splitsing werd veroorzaakt door een grote hack in 2016 van het originele Ethereum, waarbij zo’n 50 miljoen dollar werd buitgemaakt. De meningen waren verdeeld over wat hiermee gedaan moest worden. Veel supporters kozen ervoor dat het beter was om de code iets aan de passen en deze aangepaste code ging verder onder de naam Ethereum. Het originele Ethereum werd Ethereum Classic.

Ethereum Classic

Kosten besparen

Een reden om voor Ethereum Classic te gaan is dat het goed mogelijk is dat veel mensen met Ethereum projecten weer terug zullen gaan van Ethereum naar Ethereum Classic om kosten te besparen. Beide cryptocurrency hebben namelijk in basis dezelfde code en bij beide cryptocurrency  moet je ether betalen om je programma draaiend te houden. Bij Ethereum Classic betaal je echter een stuk minder ether dan bij Ethereum. Mochten mensen massaal naar ETC overstappen, zou dat een positieve invloed hebben op de waarde van de digitale valuta.

Ethereum omwisselen naar ETC

Behalve om kosten te besparen, overwegen mensen ook om van Ethereum naar Ethereum Classic over te stappen om veel winst te maken. Op het moment is de waarde van ETC  namelijk een stuk lager dan Ethereum. Als je één Ethereum coin omwisselt naar ETC, krijg je er natuurlijk meer ETC coins voor terug. En hoewel de waarde nu nog lager is, zien veel mensen potentie in ETC en verwachten ze dat de waarde op een gegeven moment behoorlijk zal gaan stijgen. Of dat daadwerkelijk gebeurt is niet zeker, maar het feit dat mensen daarom voor ETC gaan is natuurlijk wel goed voor Ethereum Classic netwerk.

Ethereum

Vasthouden aan de originele blockchain

Een ander voordeel van Ethereum Classic is dat het vasthoudt aan de originele blockchain, waardoor de integriteit van transacties wordt behouden. In de toekomst is de kans dus ook klein dat hieraan getornd zal gaan worden. De filosofie is dat de code wet is en dat transacties niet weer ongedaan of vergeten kunnen worden. Ethereum deed dit niet bij de splitsing en besloot verschillende dingen weer terug te draaien als maatregel tegen de hack van 2016.

blockchain

Geen Ethereum updates

Een nadeel van Ethereum is dat het netwerk geen toegang heeft tot alle nieuwe updates van Ethereum. Er wordt gesproken over het mogelijk overgaan van een proof-of-work systeem naar een proof-of-stake systeem bij Ethereum. Hierbij zou er bij Ethereum niet meer gemijnd worden voor de coins, wat verschillende voordelen heeft. Het mijnen is de laatste tijd veel negatief in het nieuws geweest, omdat het zoveel energie kost. Hierdoor zijn er verschillende overheden die Bitcoin willen aanpakken en zelfs verbannen. Maar het is niet ondenkbaar dat ze daarna ook andere cryptocurrency willen gaan aanpakken, waarbij er ook gemijnd wordt. En daar is Ethereum Classic er helaas één van.

cryptocurrency mijn

Minder actieve gebruikers Ethereum Classic

Hoewel er de mogelijkheid bestaat dat veel mensen van Ethereum overstappen op Ethereum Classic, heeft Ethereum op het moment veel meer actieve gebruikers dan ETC. Wat dat betreft zou je misschien beter voor Ethereum kunnen gaan. Ook is het zo dat veel grote ontwikkelaars bij de splitsing supporters waren van het nieuwe Ethereum en zich ook voor Ethereum zijn gaan inzetten.

Als je twijfelt tussen Ethereum of Ethereum Classic, zijn hier ook de vijf redenen om wel of juist niet voor Ethereum te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) in Ethereum Classic (ETC) te investeren
Sluiten