Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 11 apr 2018

Drie maanden rode cijfers: wat is er aan de hand met Ethereum?

Op de lange termijn is er nog niks aan de hand, maar het gaat niet zo lekker met Ethereum. De cryptocurrency is op het moment van schrijven 465,44 dollar waard, het resultaat van drie maanden aan dalingen.

Wat is er aan de hand met Ethereum?

De op een na grootste cryptomunt heeft een marketcap van 45.8 miljard. Het hoogtepunt van 13 januari is verder weg dan ooit. Toen betaalde je nog 1432 dollar voor 1 Ethereum. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Nou niet bepaald, als we experts moeten geloven. Na de gigantische mediahype van eind vorig jaar zitten we in een vrij normale afkoel-periode. Aldus Edward Cooper, hoofd van Mobile bij Revolut.

Ethereum

“De grote stijgingen werden gedreven door speculatie, in plaats van technologische vooruitgang. Velen bestormden de markt, enkel op basis van vette koppen in de media. Wat we nu zien, is een terugkeer naar een normalere manier van handelen,” aldus Cooper.

“De prijs begint weer te consolideren, en stijgingen worden gedreven door technologische vooruitgang en verhoogde adoptie, in plaats van de nieuwscyclus.” Een verklaring die je eigenlijk kan toepassen op vrijwel elke cryptocurrency.

Het is duidelijk dat men zijn vertrouwen in het crypto-herstel sprookje verliest, en zijn geld uit de markt trekt

De markt was vorig jaar zo volatiel, omdat de koerswaarde werd gebouwd op een lege hype. Investeren uit winstbejag, zonder basis. Dat resulteert in alle symptomen van een bubbel. Nu die bubbel (gedeeltelijk) is gebarsten, kan er gezondere groei plaatsvinden. Groei met een reden, in plaats van lege speculatie.

Nadat Bitcoin in medio december de 19.000 dollar aantikte, volgden altcoins. Ripple, Ethereum en Neo waren de grote winnaars. Ook kleinere munten zoals Tron en Bitcoin Cash profiteerden van de hype. Investeerders sprongen op elke kans om de volgende explosie mee te maken.

Ethereum Bitcoin

De toekomst

Nu de groei uitblijft en steeds meer sociale netwerken alle reclame rondom crypto verbieden, zakken de koersen in. Toch is het een goede zaak, zeker in de context van de legitimering van de markt. Hier lees je waarom.

“Het is duidelijk dat men zijn vertrouwen in het crypto-herstel sprookje verliest, en zijn geld uit de markt trekt,” aldus financieel expert Tanya Abrosimova. “Ethereum is een currency die om slimme contracten draait, en vaak gebruikt wordt in ICO-projecten. Zowel mediagiganten als regulators hebben hun pijlen erop gericht. Dat maakt de munt vooral kwetsbaar voor nieuws rondom adverteerders en het ingrijpen van regulatoren bij ICO’s.”

Ethereum grafiek

Cooper wijst erop dat Ethereum in 2011 en 2013 soortgelijke explosies en crashes mee heeft gemaakt. Die cycli hebben ook op de lange termijn effect op de prijs. Vergeet echter niet dat Ethereum precies een jaar geleden slechts een tiende waard was van de huidige koerswaarde.

Bovendien zitten er flinke verbeteringen rondom de technologie in de pijplijn voor dit jaar. En dat is waar het om gaat draaien. Vooruitgang, geen lege hype.

Dat kost voor de investeerder iets meer geduld, maar gezonde groei is het onvermijdelijke resultaat. En is dat niet wat iedereen wilt? Schrijf je in voor onze crypto-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

 

?Lees ook: Vijf hardnekkige misvattingen en mythes rondom Bitcoin

 

Reageer op artikel:
Drie maanden rode cijfers: wat is er aan de hand met Ethereum?
Sluiten