Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 28 jan 2018

Ethereum eigenaren opgelet: pas voor deze scam

Iedereen heeft ooit wel eens een email of facebook bericht gehad van iemand uit één of andere plaats uit verweggistan, die eigenlijk heel rijk is maar toch jouw hulp nodig heeft om bij zijn geld te komen. Het is vaak omlijst met een zielig verhaal en als je even iets voorschiet, krijg je er tonnen voor terug. Gelukkig weten we tegenwoordig dat we daar niet op moeten reageren en dus hebben de scammers iets nieuws bedacht. Niet een rijkaard uit Nigeria heeft je hulp nodig, maar Ethereum oprichter Vitalik Buterin.

Buterin waarschuwt voor ether scammers

Pas dus op als je opeen een mailtje ontvangt van Buterin. In de mail doet de Ethereum oprichter een beroep op je, omdat zijn laptop letterlijk dood is. Hij zou een  x aantal Ethereum coins van je nodig hebben, zodat hij een nieuwe laptop kan kopen. Uiteraard heeft hij zelf ook ether, maar zijn fondsen zijn bevroren in een cold wallet en daar kan hij pas over een week bij. In een tweet waarschuwt Buterin voor deze scammers. Hij geeft aan dat als het erop lijkt dat hij je een mail heeft gestuurd en om ether vraagt, je helemaal niks moet sturen. Hij raadt aan om eerst contact met hem op te nemen of als je lui bent om gewoon aan te nemen dat het om fraude gaat.

Waarom eerst contact opnemen?

Uiteraard wordt zijn tweet door verschillende twitteraars beantwoord met smartass comments. Volgens één gebruiker zou iedereen die gelooft dat Buterin maar een laptop heeft en al zijn ether in een cold wallet is, het verdient om bestolen te worden. Een andere twitteraar vraagt zich af waarom je eerst contact met de oprichter zou moeten opnemen. Bedelt Buterin dan vaker om ether? Weer een andere gebruiker vergelijkt het vragen van Buterin om ether met Bill Gates die om een Windows serienummer vraagt.

reactie ether scammers

Cryptocurrency populair doelwit van fraudeurs

Door de populariteit en mogelijke grote winsten van cryptocurrency, zijn de digitale valuta de laatste tijd een geliefd jaaggebied voor scammers. Zo zouden er deze maand alleen al behoorlijk wat dubieuze websites zijn opgedoken, welke zich voordoen als klonen van de populaire app Binance. Deze sites verwijzen je door naar de officiële site en wanneer je vervolgens transacties uitvoert , krijgen ze een bepaalde beloning. Dit zijn gelukkig nog onschuldige scams, waarbij je geld niet wordt gestolen. Helaas zijn er ook wat meer serieuze scammers, maar gelukkig zijn er ook mensen die goed bezig zijn. De Ethereum Scam Database is bijvoorbeeld een handige site, waar online scams voor je op een rijtje worden gezet.

Ook met je identiteit kunnen fraudeurs aan de haal gaan. Volg deze tips op om je social media accounts privé te houden en voorkom hiermee identiteitsfraude.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Reageer op artikel:
Ethereum eigenaren opgelet: pas voor deze scam
Sluiten