Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 30 dec 2017
Leestijd: 5 minuten

9 dingen die je moet weten over Ethereum vs Bitcoin: beste investering?

We schrijven hier geregeld over cryptocurrency, waarvan Bitcoin natuurlijk de grootste is. Terwijl Bitcoin lekker blijft klimmen, zou je bijna vergeten dat er ook andere digitale munten zijn. Munten die nog spotgoedkoop zijn, en wellicht nog de explosieve groei van Bitcoin kunnen gaan evenaren. Ben jij er op tijd bij?

In deze serie gaan we veelbelovende altcoins langs, om te checken welke je investering waard zijn. Nog niet bekend met de ins and outs van cryptocoins? Check dan eerst dit artikel. Dit keer komt Ethereum aan de beurt, ook wel bekend als Ether. Check ook de vorige coins die we hebben besproken.

1. Ethereum lijkt op Bitcoin, maar is toch anders

Ethereum is gebaseerd op blockchain-technologie. Transacties worden dus uitgevoerd en onafhankelijk geverifieerd op een gedecentraliseerd systeem, de zogenaamde ledger. Over die technologie kun je in dit artikel meer lezen. Het gaat om de technologie die ook de basis vormt van Bitcoin. Er is echter een essentieel verschil: de Bitcoin blockchain is ontworpen voor een specifiek doel, het verwerken van Bitcoin-transacties. Ethereum is ontwikkeld als een flexibele infrastructuur. Daardoor is de digitale munt flexibeler dan de concurrentie. Dat heeft als gevolg dat bedrijven er makkelijker hun eigen toepassingen mee kunnen bouwen.

2. Slimme contracten zijn de kracht van Ethereum

Ethereum kan gebruikt worden voor de zogenaamde smart contracts. Slimme contracten dus. In het geval van Bitcoin zijn dat dus transacties, maar Ethereum kan dankzij de flexibele technologie breder ingezet worden. Een slim contract is een overeenkomst, die vervuld kan worden zonder dat mensen eraan te pas komen. Die slimme contracten zijn gebaseerd op de blockchain en voeren een bepaalde actie uit, op basis van bepaalde voorwaarden. Voorbeeldje: denk aan een verzekering voor boeren, die automatisch geld overmaakt wanneer een data-feed laat zien dat er een slechte oogst was.

Ethereum Ether Cryptocoin Blockchain

3. De basis van gedecentraliseerde apps en oplossingen, in de breedste zin

Die slimme contracten maken gedecentraliseerde applicaties mogelijk. Oftewel, dapps. Diensten zoals WhatsApp zijn gecentraliseerd. Wanneer jij een berichtje verstuurt, communiceert je app met de servers van WhatsApp. Die servers staan ergens in een datacentrum. Gedecentraliseerde apps hebben niet zo’n centraal punt nodig, maar functioneren op basis van slimme contracten, die op hun beurt leven op de Ethereum blockchain. Blockchain doet hetzelfde, maar dan met geld, door banken overbodig te maken. Ethereum doet dat in het algemeen, waardoor er veel meer mogelijk zijn. Ontwikkelaars werken al aan gedecentraliseerde chatdiensten, gedecentraliseerde cloudopslagdiensten en andere gedecentraliseerde oplossingen.

4. De toekomst van flexibele organisaties

Uiteindelijk kan je zelfs nog breder gaan denken. Analisten wijzen vooral op de unieke potentie van gedecentraliseerde autonome organisaties, ook wel bekend als DOAs. Dat is een geheel nieuwe basis voor organisaties zoals we ze nu kennen. In plaats van klassieke structuren zoals het verband tussen aandeelhouders, kunnen slimme contracten nu de basis van organisaties vormen. Flexibel, instant en direct, in plaats van bureaucratisch log. Voorlopig blijft dit theorie, maar de praktijk komt rap dichterbij.

5. Nog een niveautje dieper

Oké, nu wordt het pas echt moeilijk om te bevatten. Op basis van Ethereum, de onderliggende technologie, kunnen ontwikkelaars dus zoals gezegd hun eigen toepassingen en organisaties bouwen. Duidelijk. Maar binnen die organisaties en toepassingen kunnen ook weer eigen tokens en/of coins worden gebruikt. Stel ik bouw een app voor liefhebbers van Lego, gebaseerd op Ethereum. Dan zou ik daarbinnen mijn eigen munteenheid kunnen gebruiken. Misschien noem ik het wel ‘blokjes’. Dit is dus een goed voorbeeld van het feit dat Ethereum niet alleen een munt is, maar ook de basis van een munt.

6. Ethereum heeft zijn eigen tokens, Ether

Zoals mijn Lego-app de munteenheid Blokjes heeft, heeft Ethereum ook zijn eigen tokens/coins: Ether. Ether is dus de coin die je met Bitcoin kunt vergelijken, Ethereum is de onderliggende basis. Ether biedt een primaire laag waarmee transacties over het Ethereum-netwerk kunnen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die betaald moeten worden om gebruik te mogen maken van het Ethereum-netwerk. Die betaal je als eigenaar van een applicatie of organisatie met Ethers.

7. Ether heeft net zoals Bitcoin te maken met gigantische speculatie

De potentie van Ethereum en daarmee Ether is gigantisch. De technologie biedt een basis voor een gedecentraliseerde toekomst, waarin een flink aantal grote partijen al interesse hebben getoond. Het is dus ontzettend lastig om de coin op waarde te schatten. Daardoor is Ether zeer volatiel. Alleen al in het afgelopen jaar heeft de prijs van Ether van 10 dollar tot 400 dollar gefluctueerd. Daar kun je zeer van profiteren, of juist het slachtoffer van worden. Investeer dus enkel wat je kwijt kunt. Als het groeit, dan kan het tig keer harder groeien dan bijvoorbeeld de dollar. Maar als het instort, dan stort het ook tig keer harder in.

Ethereum Ether Cryptocoin Blockchain

8. En deelt ook dezelfde valkuil: schaalbaarheid

Een flink aantal partijen is al aan boord, maar Ethereum heeft net zoals Bitcoin last van een probleem: schaalbaarheid. Elke individuele transactie en slim contract moet onafhankelijk en dus gedecentraliseerd verwerkt worden op het netwerk. Dat is een groot voordeel, maar brengt ook een nadeel met zich mee. Het is namelijk minder efficiënt dan een gecentraliseerde server. Je merkt dat al bij Bitcoin: transacties duren soms uren om uit te voeren.

Dat is een zeer hoge drempel, als je bestaande valuta wil vervangen die in seconden transacties ondersteunen. En laat dat nou precies zijn wat veel coins willen. Ethereum boft met zijn flexibelere en bredere inzet, maar dit blijft een potentieel struikelblok dat voor elke toepassing en implementatie zal gelden. Een munt die dit probleem ontwijkt is Ripple, waarover je hier meer kunt lezen.

Investeren in cryptocoins doe je geheel op eigen risico, WANT.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor mogelijke resulterende financiële schade. Meer veelbelovende coins en tips vind je in ons cryptocoins dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
9 dingen die je moet weten over Ethereum vs Bitcoin: beste investering?
Sluiten