Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 16 sep 2022
Leestijd: 6 minuten

Ethereum (ETH) prijs klapt in elkaar na de Merge. Dit moet je weten

In de nacht van 15 op 16 september 2022 rolde Ethereum (ETH) de Merge update uit die cruciaal is voor de overgang van Proof of Work naar de Proof of Stake validatie-methode. Veel beleggers dachten vooraf dat dit hét crypto-event van het jaar zou worden en dat er een koersexplosie voor Ethereum (ETH) en de cryptomarkt zou volgen. Het tegendeel is het geval.

Tot nu toe zakt de koers in na de Merge en de geluiden in de markt zijn niet positief. WANT-redacteur Robert Kroes zet op een rij wat je moet weten als belegger om hiermee om te gaan.

De Ethereum (ETH) Merge leidde tot vraagtekens

Voor de lancering van Ethereum Merge werd groots uitgepakt. Zo organiseerde men een live viewing party op YouTube die je hier terug kunt kijken.

Toch waren er rond de lancering al direct vraagtekens. Zo besloot Vitalik Buterin een boodschap op te nemen en deze via social media te verspreiden. Waar men normaal gesproken veel invloed aan de woorden van Buterin hecht viel deze speech verkeerd, zoals je in het commentaar kunt lezen.

Ook na uitrol van de Ethereum Merge was de cryptogemeenschap verdeeld.

Waarom daalt de koers van Ethereum (ETH)?

Inmiddels zien we dat de koers van Ethereum (ETH) na uitrol van de Merge sterk daalt. Na een aanvankelijke stijging van 9% corrigeerde de markt fors. Inmiddels is de live Ethereum (ETH) koers op het moment van schrijven EUR 1.437,28. Dit is 8,39% lager dan op 15 september, vlak voor het uitrollen van de Merge-update. Hiervoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen.

Een oude beurswijsheid luidt: ‘buy the rumor, sell the news’. In aanloop naar het event zagen we dat veel kleinere beleggers Ethereum kochten in de hoop te profiteren van koersstijgingen. Toen de koers inderdaad direct na de uitrol steeg namen veel beleggers hun winst.

Toch zijn er ook meer structurele factoren die zorgen voor beleggers brengen. Deze categorie beleggers gelooft dat er rondom de Merge uitrol problemen zijn die de koers van Ethereum (ETH) op langere termijn onder druk kunnen zetten. Wij zetten 3 van de belangrijkste zorgen op een rij.

Wordt Ethereum (ETH) door de Merge een security?

Direct na het uitrollen van de Merge update publiceerde The Washington Journal een statement van SEC-voorzitter Gansler. Hierin legt hij uit dat volgens zijn visie (en dus volgens de SEC) het principe van staking gezien kan worden als een lening. Hierdoor zouden cryptomunten op basis van de zogenoemde Howey-test als security kwalificeren.

Dit betekent weer dat cryptomunten op basis van staking aan een aantal zware verplichtingen moeten doen en vooraf toestemming voor lancering moeten vragen aan de SEC. Ethereum (ETH) deed dit niet.

Hoewel Gansler geen specifieke cryptomunten noemde maakte hij wel duidelijk dat de staking coins de aandacht van de SEC hebben. Daarmee zou Ethereum dus binnenkort problemen met de SEC kunnen verwachten. Aan het koersverloop van de Ripple (XRP) sinds zij in een vergelijkbare juridische strijd met de SEC verwikkeld zijn kunnen we zien dat dit de prijzen op lange termijn kan drukken.

Investeerders vrezen voor centralisatie Ethereum (ETH)

Een ander probleem kwam direct na de Merge update naar voren. Uit on-chain data analyses blijkt dat er in totaal 13,7 miljoen Ether gestaked is. 59,3% van dit aantal (8,13 miljoen) is verdeeld over slechts 4 aanbieders. Dit zien we in onderstaand overzicht.

Daarbij komt dat van de eerste 293 blokken na uitrol liefst 45,18% van de validaties werd uitgevoerd door 2 providers. Hiermee komt de decentralisatie van de munt in gevaar. Ook dit is een zorg voor investeerders.

  • Key partners zijn niet onverdeeld enthousiast over de Ethereum Merge update

Hoe gevaarlijk deze centralisatie kan zijn zien we direct. Zowel Coinbase als Kraken lijken namelijk problemen te hebben met (de verwerking van) de Merge update.

Zo slaat Kraken alarm over het ‘unstaken’ van Ethereum (ETH). Je kunt namelijk niet zonder meer stoppen met het staken van Ethereum (ETH). Kraken laat weten dat het unstaken pas mogelijk is na de Shanghai-update van Ethereum (ETH). Deze wordt pas over een half jaar tot een jaar verwacht. Bovendien geeft Kraken aan dat dit geen probleem voor hun beurs alleen is, maar een probleem in het hele Ethereum netwerk.

Het vooruitzicht dat je jouw cryptomunten voor minimaal een half jaar kwijt bent als je meedoet aan het staking programma dempt het enthousiasme flink.

Ook Coinbase liet van zich horen en publiceerde in aanloop naar de Merge update een Twitter-draad met 4 mogelijke risico’s.

Als we dit optellen bij het feit dat developers eerder al bekend maakten dat twee van de grootste problemen met Ethereum, de schaalbaarheid en de hoge transactievergoedingen, niet opgelost worden door de Merge update is het eigenlijk wel logisch dat de markt teleurgesteld reageert.

Wat kunnen we van de prijs verwachten?

Op dit moment zien we dat de short traders de overhand hebben op de optiemarkt en dat er na uitrol van de Merge op korte termijn geen cathalysator voor een bull-rally valt te verwachten. Experts verwachten dan ook dat de Ethereum (ETH) prijs op korte en middellange termijn verder zal dalen.

Aangezien de Merge uitrol technisch gezien gelukt is heeft Ethereum (ETH) wel een positieve impact op het milieu gemaakt door de CO2-uitstoot met 99% te verminderen. Bovendien geeft de Proof-of-Stake mogelijkheden om op langere termijn veel meer upgrades uit te rollen die voor momentum zorgen. Daarmee blijven analisten op langere termijn wel bullish voor Ethereum (ETH).

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ethereum (ETH) prijs klapt in elkaar na de Merge. Dit moet je weten
Sluiten