‘Bijna alle blockchain projecten zijn gebaseerd op Ethereum’

Bitcoin en Ethereum zijn de twee grote cryptocurrencies om in de gaten te houden, maar waar Bitcoin voornamelijk bedoeld is als betaalmiddel heeft Ethereum ook nog iets anders te bieden. Het is namelijk ook nog een platform, waarop andere projecten gebouwd kunnen worden. En als we de cryptocurrency onderzoeker en Youtuber Kevin Rooke moeten geloven, is Ethereum daar een ster in en is 94 procent van de huidige blockchain projecten gebaseerd op het Ethereum platform.

Grote Ethereum projecten

Een paar voorbeelden van grote projecten die gebaseerd zijn op de cryptocurrency zijn: het 2 miljard dollar IoT blockchain netwerk VeChain, de cryptocurrency ICON, het 850 miljoen dollar blockchain project Zilli en de 1 miljard dollar high performance blockchain Ontology. Het zijn maar een paar voorbeelden en zelfs Tron, die als cryptocurrency op nummer 10 staat, gebruikt de ERC20 token standaard van Ethereum. Tron is overigens wel van plan om binnenkort over te stappen naar een eigen blockchain.

VeChain

Concurrentie voor platform

Het komt erop neer dat het overgrote deel van cryptocurrencies en tokens is gebouwd op het Ethereum protocol. Dat is, afgezien van cryptocurrencies die gefocust zijn op betalingen, zoals Bitcoin (obviously), Bitcoin Cash, Ripple en Litecoin. Is er dan helemaal geen concurrentie voor Ethereum? Op het moment niet echt, maar er zijn wel allerlei nieuwe projecten opgedoken om het op te nemen tegen de overheersing van de cryptocurrency. Een paar voorbeelden daarvan zijn EOS, Cardano, Qtum en NEO.

Ethereum Ether Cryptocoin Blockchain

Problemen nieuwe platformen

Het probleem is echter dat ze het tegen nogal een platform moeten opnemen. Rooke geeft aan dat je simpelweg geen excellente applicaties en producten kunt bouwen, zonder een grote ontwikkelaarsbasis achter je. Bij cryptocurrencies is dat het belangrijkste en is geld er tegenaan smijten minder belangrijk voor het slagen van het project. En het probleem voor nieuwe platformen is volgens Rooke dat je geen ontwikkelaars achter je krijgt als niemand je platform gebruikt. Maar je krijgt ook niemand zover om je platform te gebruiken als er geen ontwikkelaars zijn die blijvend werken aan de onderliggende structuur.

Ethereum

250.000 ontwikkelaars en 500.000 downloads

Op het moment zouden er volgens Rooke zo’n 250.000 ontwikkelaar zijn die bouwen op het Ethereum platform. Hoewel dat op zich niet zo ontzettend veel klinkt als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de IT-industrie, is het in de cryptocurrencywereld een behoorlijk aantal. En hoewel cryptocurrencies het wat moeilijk hebben gehad dit jaar, blijft de interesse van ontwikkelaars in het Ethereum platform groeien. Ethereums ontwikkelaars framework Truffle is inmiddels al meer dan een half miljoen keer gedownload.

Het ziet er dus behoorlijk rooskleurig uit voor het voortbestaan van Ethereum, ondanks het feit dat de waarde van de coins misschien in de toekomst zou kunnen dalen. Het feit dat andere projecten op het platform gebouwd kunnen worden, maakt het een sterke aanwezigheid binnen de cryptocurrencywereld. Volgens Steve Wozniak zou Ethereum zelfs de Apple onder de cryptomunten zijn en even invloedrijk kunnen worden.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en aanbiedingen in je mail!
[revue_subscribe]

CCN

Reageer op artikel:
‘Bijna alle blockchain projecten zijn gebaseerd op Ethereum’
Sluiten