Frauduleuze app troggelt gebruikers geld af in ruil voor Ethereum logo

In april liet Google weten dat alle mining extensies uit de Chrome Web Store verbannen zouden worden dat hetzelfde lot ook browser extensies zou treffen, waarmee je cryptocurrencies zou kunnen mijnen. Een paar maanden later werd in juli de Play Store onder handen genomen en mochten ook crypto mining apps vertrekken. Dit waarschijnlijk enerzijds om ervoor te zorgen dat smartphone batterijen niet constant belast worden en anderzijds om gebruikers te beschermen tegen scams. Toch bevond zich recentelijk nog een scam app in de Play Store, welke sinds augustus vorig jaar nog meer dan honderd mensen heeft weten op te lichten met het zogenaamd verkopen van Ethereum tokens.

Ethereum logo in plaats van coin

In een recente Tweet van de malware researcher Lukas Stefanko worden we geconfronteerd met een op zich normaal uitziende app in de Google Play Store, welke claimt je per keer een Ethereum coin te verkopen voor 335 euro. En hoewel dat meer is dan de huidige waarde van Ethereum, zijn er toch behoorlijk wat mensen ervoor gegaan. Sinds de update van 14 augustus 2017 hebben meer dan honderd mensen de app gekocht om een Ethereum token te bemachtigen. Helaas kregen de gebruikers helemaal geen Ethereum coin, maar konden ze slechts een Ethereum logo bewonderen (welke niet eens high-res was).

Ethereum scam app

Ontwikkeld door Google Commerce Ltd

Het kan dat veel mensen erin zijn getuimeld, omdat de ontwikkelaar Google Commerce Ltd zou zijn. Dat lijkt alsof het om een Google app zou kunnen gaan, maar uiteraard heeft Google zelf niks met de app te maken. Als een app daadwerkelijk afkomstig is van de techgigant, komt er Google LLC te staan. Sinds de tweet is er gelukkig wel actie ondernomen en is de Ethereum app inmiddels verwijderd uit de Play Store.

Terwijl Google in de Play Store strijdt tegen frauduleuze apps, is het bedrijf in de tussentijd ook nog bezig met allerlei nieuwe producten. Zo zouden we dit jaar nog een Google Home met een display kunnen verwachten en krijgen we ook nog een Google Coach als persoonlijke gezondheidsassistent.

The Next Web

Reageer op artikel:
Frauduleuze app troggelt gebruikers geld af in ruil voor Ethereum logo
Sluiten