EU tackelt terroristische content op Facebook met controversiële wet

Apps Jeroen Kraak 29 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De EU wil terrorisme via social media als Facebook voorkomen. Het lijkt een goed idee in eerste instantie, maar het zorgt toch voor controversie.

Het Europese Parlement heeft een wet aangenomen waarbij internetbedrijven zoals Facebook en Twitter terroristische content binnen een uur moeten blokkeren. Deze worden aangegeven bij nationale autoriteiten. Doet een bedrijf dat niet of op tijd, dan kan het een boete krijgen.

De EU wil radicalisering voorkomen

Er is al jarenlang discussie in de EU over de wet. Het idee werd voor het eerst voorgesteld in 2018 toen groepen als ISIS content uploadde op Facebook en YouTube. Hierop waren regeringsleiders bang dat jongeren online geïndoctrineerd werden en daardoor radicaliseren. Sindsdien zijn er voorstellen gedaan voor verschillende wetten die dat moeten voorkomen.

De wet is er nu doorheen waardoor Facebook en andere internetbedrijven de content binnen een uur offline halen. Er zijn echter wel uitzonderingen. Deze gelden als de beelden deel uitmaken van educatief, artistiek, journalistiek of academisch materiaal.

Bedrijven als Facebook moeten meteen ingrijpen

De nieuwe wet lijkt in eerste instantie goed, maar toch zijn er zorgen over onbedoelde effecten. Hoewel bedrijven niet verplicht zijn om inhoud te filteren, kunnen ze ervoor kiezen om dit toch te doen om te voorkomen dat ze snel moeten reageren op verwijderingsverzoeken. Deze filters kunnen werken via een algoritme dat overijverig is. Hierdoor kan het ook reguliere berichten verwijderen.

Een ander punt van kritiek is dat verwijderingslimiet van één uur te kort is voor kleinere bedrijven. Facebook heeft natuurlijk genoeg mensen in dienst, maar bij kleinere platformen is dat wellicht niet zo. Juist daarom kiezen terroristische groepen vaak deze kleinere media, omdat ze te weinig mankracht hebben om te modereren. Het zou daarmee moeilijk worden voor die bedrijven om te concurreren met de grote tech-bedrijven, omdat ze meer tijd kwijt zullen zijn.

Misbruik

Dan is er natuurlijk ook nog de optie dat EU-staten de wetgeving zelf gaan misbruiken, door bepaalde content te bestempelen als terrorisme. Dit risico is er volgens mensenrechtengroepen vooral in autoritaire landen als Polen en Hongarije doe er alles aan doen om de oppositie monddood te maken. Het kan dus grote gevolgen hebben voor de vrijheid van meningsuiting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen