Europa wil terroristische content aanpakken met boetes

Facebook, Twitter en YouTube hebben allemaal een eigen beleid als het gaat om het offline halen van content, waarmee terroristische propaganda wordt verspreid. Volgens de Europese Commissie gebeurt dit echter lang niet snel genoeg. Daarom zijn er plannen om het snel offline halen van terroristisch materiaal verplicht te maken.

Harder optreden ter bescherming burgers

Op het moment is er geen regelgeving die techbedrijven ertoe dwingt om terroristische video’s, foto’s en artikelen snel van het internet te halen. Volgens de vrijwillige richtlijnen zouden bedrijven dat binnen een uur moeten doen. Julian King, Eurocommissaris voor veiligheid, geeft echter aan in een gesprek met de Financial Times dat hij niet genoeg vooruitgang ziet bij techbedrijven om de content offline te halen. Daarom wil de commissie harder optreden om de burgers te beschermen.

delete

Europese Commissie wil boetes opleggen

De bedoeling is dat er in de toekomst boetes opgelegd kunnen worden, wanneer techbedrijven terroristisch materiaal niet snel genoeg weer verwijderen. Dat zal de bedrijven in ieder geval motiveren om sneller te handelen, hoewel het alsnog best lastig is voor grote bedrijven zoals Facebook en YouTube welke behoorlijk wat content te verwerken krijgen.

Nieuwe regelgeving niet morgen al van kracht

Het zal echter nog wel even duren voordat het zover is. De nieuwe regelgeving moet namelijk eerst nog de meerderheid halen in het Europese Parlement. Daarna moeten de lidstaten zich ook nog eens buigen over hoe de nieuwe regels precies worden opgeschreven.

De Europese Commissie heeft zich de afgelopen tijd niet alleen bezig gehouden met terroristische content, maar ook met cryptocurrencies. Volgens het Parlement vormen de digitale coins geen bedreiging voor soevereine valuta, ondanks het feit dat de transacties relatief veilig, transparant en snel zijn.

Tweakers

Reageer op artikel:
Europa wil terroristische content aanpakken met boetes
Sluiten