Europese parlement ziet cryptocurrencies niet als een bedreiging

Toen Bitcoin op de markt verscheen, was het de bedoeling dat de cryptocurrency ons bestaand geld zou gaan vervangen. Verschillende andere cryptocurrencies zijn ook met hetzelfde doel opgericht met als gevolg dat banken en andere financiële instanties niet al te positief waren over de digitale valuta. Inmiddels zien steeds meer financiële instanties ook het voordeel in van cryptocurrencies. Volgens het Europese Parlement hoeven centrale banken zich echter geen zorgen te maken over de opmars van crypto’s. Cryptocurrencies zouden namelijk waarschijnlijk geen bedreiging vormen.

Positieve veranderingen door cryptocurrencies

In hun laatste Monetary Dialogue rapport liet de commissie economische en monetaire zaken van het Europese Parlement weten dat hoewel cryptocurrencies financiële transacties relatief veilig, transparant en snel hebben gemaakt, ze geen bedreiging vormen voor soevereine valuta. Het rapport begint redelijk positief over cryptocurrencies. Zo werden een paar positieve veranderingen besproken, die cryptocurrencies naar financiële transacties hebben gebracht. Een voorbeeld van een positieve veranderingen is dat ze wereldwijd gebruikt kunnen worden, zonder problemen met betrekking tot internationale grenzen.

Europese vlag, Bitcoin cryptocurrencies vlag

Veel meer fiduciair geld dan digitaal geld

Volgens de analyse zouden digitale valuta  reageren op de daadwerkelijke vraag vanuit de markt en zouden ze zelfs de potentie hebben om een permanent element te worden in de wereldwijde economie of om volwaardig privé geld te worden. Toch zou het onwaarschijnlijk zijn dat ze bestaande monetaire structuren zouden ondermijnen of dat ze centrale banken en het “normale” geld zouden bedreigen. Er zou op het moment veel meer fiduciair geld in omloop zijn dan digitaal geld.

Euro's

Uitzonderingen

Toch zouden er wel uitzonderingen bestaan. Zo zouden de cryptocoins mogelijk wel een bedreiging kunnen vormen voor het bestaande geld in landen waar de valuta instabiel zijn. Mogelijk gaan mensen dan als alternatief geld cryptocurrencies gebruiken. Het rapport geeft verder nog aan dat financiële regelgevende instanties de digitale valuta hetzelfde moeten behandelen als alle andere financiële transacties of instrumenten.

In de tussentijd is de cryptocurrencywereld dit jaar behoorlijk op en neer gegaan. Bitcoin lijkt langzaam weer uit het dal te klimmen, maar 800 altcoins zouden het onderspit hebben gedolven.

Coindesk

Reageer op artikel:
Europese parlement ziet cryptocurrencies niet als een bedreiging
Sluiten