De Europese Unie komt met standpunt over Bitcoin, stable coins en eigen munt

Facebook heeft met Facebook Libra de overheden wakker geschud. De reacties uit de Amerikaanse politiek waren ongekend heftig. In Europa gingen de handen ook niet op elkaar voor het initiatief. Toch hebben de ontwikkelingen zeker invloed gehad op de houding van politiek tegenover cryptomunten, zoals de Bitcoin en stable coins. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de gezamenlijke verklaring die de Europese ministers van financiën van de Europese Unie gisteren uitgaven. Zij deelden daarin hun standpunt ten aanzien van cryptomunten en stable-coins als ‘alternatief’ of extra betaalmiddel.

Deur op slot voor stable coins

In hun gezamenlijke verklaring kiezen de ministers van financiën de harde lijn. Zij geven namelijk vooralsnog geen toestemming aan stablecoins om als betaalmiddel te dienen. Voor daarvan sprake kan zijn willen zij volledig inzicht in de risico’s op het gebied van toezicht, handhaving en regelgeving. Ook willen zij voor toestemming wetgeving hebben om die risico’s te beheersen. De Europese Commissie gaf aan op dit moment aan juridische kaders te werken. Daarnaast overweegt zij samen te werken met de andere economische grootmachten om tot wereldwijde regelgeving te komen. Dit onder meer naar aanleiding van gesprekken met en over Facebook Libra.

Krijgen we een Europese cryptomunt?

In het dankwoord na de speech zat een andere opvallende mededeling verscholen. Men bedankte namelijk de Europese Centrale Bank voor hun werk aan een publieke digitale cryptomunt. Dit zou een alternatief moeten worden voor private opties tot digitale handel. Dit lijkt erop dat men werkt aan een eigen centrale cryptomunt. In een toelichting geeft de Europese Centrale Bank aan dat zo’n munt noodzakelijk kan blijken als de tarieven voor betalingsverkeer in het reguliere bankwezen te duur blijven. Bijkomend effect zou zijn dat het aantal cash-transacties daarmee terug loopt. Hiermee neemt het risico op witwassen en overvallen af. Toch voorziet de ECB een grote impact op de economie en pleit zij voor voorzichtigheid.

De praktijk zal naar verwachting minder theoretisch verlopen dan men hier schetst. De Bitcoin en daaruit voortvloeiende cryptomarkt is nu juist ontstaan uit afkeer van overheden en hun regels. Daarbij zien we dat stable coins en cryptomunten in de praktijk al lang  gebruikt worden voor internationaal betalingsverkeer. Het is dus nog even afwachten welke feitelijke invloed deze ontwikkelingen krijgen. Vooralsnog lijken de koersen niet op het nieuws te reageren.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: Reuters

 

Reageer op artikel:
De Europese Unie komt met standpunt over Bitcoin, stable coins en eigen munt
Sluiten