Ex-baas Google duidelijk over Huawei: ‘Bedreiging voor nationale veiligheid’

Eric Schmidt, ex-baas van Alphabet, moederbedrijf van Google, zegt dat het Chinese Huawei een gevaar voor de nationale veiligheid is. Het bedrijf achter populaire smartphones en gadgets zou zich schuldig gemaakt hebben aan “onacceptabele praktijken”, zegt Schmidt in een interview met de BBC.

Nadat Schmidt bij Google vertrok, ging de beste man als voorzitter aan de slag bij Pentagon’s Defense Innovation Board. In een BBC Radio 4-documentaire claimt Schmidt dat data van de routers van Huawei in handen kwamen van de Chinese regering. Echter, de baas van de Britse tak van het bedrijf, Victor Zhang, ontkent die beschuldigingen en zegt daar het volgende over. “De beschuldigingen geuit door Eric Schmidt, nu werkzaam voor de Amerikaanse overheid, zijn simpelweg niet waar. Ze zijn vergelijkbaar met eerder geuite beschuldigingen, die niet op bewijs gestoeld zijn. Huawei is niet verbonden aan een overheid.”

Google
Het Google-logo. (Afbeelding: ANP / ALAIN JOCARD / AFP)

Ex-baas Google is duidelijk over Huawei

In hetzelfde interview zegt de ex-Google-baas ook dat Huawei een flinke uitdaging biedt voor “Amerikaans leiderschap” op het gebied van technologie. Het Chinese bedrijf is namelijk in staat betere producten te maken dan zijn concurrentie. Hij gelooft erin dat Huawei daarin uitgedaagd kan worden door meer concurrentie te bieden op de markt. Ook geeft Schmidt aan dat hij China destijds onderschatte op het gebied van innovatie, toen hij nog werkzaam was in Silicon Valley.

“Ik droeg mijn vooroordelen bij me toen ik jaren geleden met China werkte. Ze zijn daar goed in het kopiëren van dingen, ze kunnen goed organiseren en ze gooien veel mensen ergens tegenaan. Maar ze doen weinig nieuwe dingen. Ze zijn heel goed in het stelen, om het maar zo te noemen, van onze dingen. Die vooroordelen moeten de deur uit. De Chinezen zijn even goed, maar misschien wel beter, dan het Westen als het gaat om onderzoek en innovatie.”

Daarom raadt de ex-baas van Google aan dat het Westen meer investeert in onderzoek en de samenwerking opzoekt met de private sector, overheden en academici. Inmiddels is er hoop aan de horizon voor Huawei, aangezien het bedrijf iets meer ruimte krijgt op de Amerikaanse markt.

BBC

Reageer op artikel:
Ex-baas Google duidelijk over Huawei: ‘Bedreiging voor nationale veiligheid’
Sluiten