Nijntje of Nachtwacht? Bepaal mee wat naam wordt voor Nederlandse exoplaneet

Nederland mag een naam geven aan een ster en een planeet. En het leuke is: jij kunt meebepalen wat de namen voor de exoplaneet wordt.

Er wordt een naam gezocht voor exoplaneet HAT-P-6b en de ster waar die omheen draait, genaamd HAT-P-6. Dat zijn niet erg pakkende namen, dus is er een shortlist gemaakt met mogelijke nieuwe namen. Die lijst is gemaakt op basis van maar liefst zesduizend ingezonden namen.

Namenwedstrijd voor exoplaneet: nog 5 namen in de race

Op dit moment zijn er nog vijf verschillende naam-combinaties over waar je op kunt stemmen. Het stemmen kan tot het einde van oktober op de website van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.

De overgebleven namen zijn de volgende (de eerste naam is de planeet en de tweede de ster):

  • Brandaris – Vuurduin
  • Cruquirus – Leeghwater
  • Exomna – Hurstrga
  • Nachtwacht – Sterrenwacht
  • Nijntje – Moederpluis

 

De namen hebben allemaal te maken met een stukje typisch Nederlandse geschiedenis en/of cultuur. De volledige uitleg voor de betekenis van de namen kun je op de website van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie vinden. Daar kun je dus tevens direct je stem uitbrengen. En die keuze is gemakkelijk gemaakt lijkt ons, aangezien ‘Hurstrga’ niet eens uit te spreken is..

exoplaneet HAT-P-6b
Een artistieke impressie van HAT-P-6b (Bron: Wikimedia)

Nederland kreeg planeet ‘cadeau’

Het namen koppel dat aan het einde van de maand de meeste stemmen heeft gekregen wordt in november doorgegeven aan de Internationale Astronomische Unie (IAU). Die gaat over de namen van het heelal.

De reden voor de wedstrijd is dat Nederland de exoplaneet HAT-P-6b als symbolisch cadeau van de IAU heeft gekregen. Die bestaat dit jaar namelijk 100 jaar. Naast Nederland hebben nog 114 andere landen een exoplaneet ‘gekregen’ van de Unie. In Nederland mochten de namen voor de planeet en ster geen politieke of religieuze achtergrond hebben, maar moest er wel een link zijn tussen de naam van de planeet en moederster.

Exoplaneet Nijntje
#Votenijntje (Bron: ANP. Foto door Lex van Lieshout)

De winnaar van de wedstrijd wordt in december bekend gemaakt. Maar wie een telescoop heeft, kan je de hemellichamen natuurlijk ook gewoon alvast bekijken nu ze nog HAT-P-6b en HAT-P-6 heten. Mits je ze kunt vinden natuurlijk.

Reageer op artikel:
Nijntje of Nachtwacht? Bepaal mee wat naam wordt voor Nederlandse exoplaneet
Sluiten