5 exoplaneten waar buitenaards leven zomaar mogelijk is

Wetenschap Sam Dille 13 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week behaalde NASA een nieuwe mijlpaal. Het ruimtecentrum ontdekte in de afgelopen tijd meer dan vijfduizend exoplaneten. Dit aantal groeit nog steeds. Met de komst van nieuwe planeten, wordt ook de kans op buitenaards leven steeds groter.

Sommige planeten hebben vanwege natuurlijke omstandigheden een hogere kans op buitenaards leven. NASA maakte zelf een lijst van de 59 exoplaneten met de beste kans op het ontstaan van levende wezens. Hierbij beoordeelde de organisatie de planeten op basis van onder andere gemiddelde temperatuur, afstand tot de zon en de massa van het aardoppervlak.

Op deze planeten kunnen we misschien wel aliens spotten

Deze vijf planeten hebben het hoogst gescoord. Bang voor een alien-invasie hoef je gelukkig niet te zijn. Alle exoplaneten uit dit rijtje zijn buiten het bereik van ruimtevaartuigen. Voorlopig kan er dus niks gebeuren.

1. Kepler-1649c

Deze exoplaneet is nog niet zo lang in ons vizier. NASA ontdekte Kepler-1649c in 2020. Het bizarre aan deze planeet is dat hij veel overeenkomt met de aarde. Hij is bijvoorbeeld ongeveer even groot, heeft dezelfde temperaturen en ontvangt bijna evenveel zonlicht als de aarde. Kepler is ook redelijk dichtbij. De planeet is maar driehonderd lichtjaar van ons verwijderd. Er is echter één factor waardoor het niet zeker is of er op Kepler echt leven kan ontstaan. In tegenstelling tot de aarde, draait de planeet namelijk om een rode dwergster. Rode dwergsterren staan bekend om schommelende energiepijlen. Dit kan grote invloed hebben op de atmosfeer en temperatuur van de planeet.

Exoplaneet: Kepler-1649c
Bijna identiek! (Afbeelding: NASA)

2. Teegarden Star B

Teegarden Star B lijkt een grote kanshebber te zijn voor buitenaards leven. Hoewel de exoplaneet om de kleinste ster draait die we kennen, krijgt hij volgens onderzoekers toch genoeg warmte voor potentieel leven. Dit komt doordat Teegarden heel dicht bij deze ster draait. Ook deze planeet heeft bizar veel overeenkomsten met onze wereld. Zo is de planeet even zwaar als de aarde en heeft hij dezelfde water- en aardesamenstelling.

Teegarden Star B
Is hier nieuw leven mogelijk? (Afbeelding: A Medez/PHL)

3. TOI-700D

Deze rotsachtige planeet draait om een ster die ongeveer veertig procent van de massa van onze zon heeft. Dit is een van de sterren in het heelal die het dichtst in de buurt komt. De exoplaneet is maar twintig procent zwaarder dan de aarde en bevindt zich op de perfecte afstand van zijn moederster. De kans is dus groot dat hier ook water te vinden is, maar dit is nog niet bewezen. Verder staat er nog een vraagteken bij TOI-700D. De planeet draait maar een keer in zijn baan om de moederster. Dit betekent dat een groot deel van het jaar maar één kant van de planeet gericht staat naar de ster. Als gevolg hiervan heeft de planeet waarschijnlijk extreem andere weersomstandigheden dan dat wij kennen.

4. Kepler-62F

Exoplaneten met veel rotsen hebben een grotere kans op buitenaards leven. Kepler-62F heeft aan bergen en rotsen zeker geen gebrek. De planeet is slechts veertig procent groter dan de aarde en bevindt zich op precies de goede afstand van zijn moederster. Er is jammer genoeg niets bekend over de massa en samenstelling van het aardoppervlak, dus of er echt buitenaards leven mogelijk is moet nog blijken.

Kepler 62-F
Kepler 62-F (Afbeelding: NASA)

5. Trappist-1D

Trappist-1D is onderdeel van het Trappist-systeem dat vol zit met potentiële exoplaneten. De planeet is ongeveer even groot als de onze en draait om een dwergster die maar 40 lichtjaar van ons verwijderd is. Het bijzondere aan de Trappist is dat hij een enorm kleine water- en stikstofgehaltes bevat. Hierdoor wordt het makkelijker gemaakt voor cellen om zich te delen. Dat maakt het ontstaan van leven weer een stuk makkelijker.

Gigantische komeet komt onze kant op: moeten we ons zorgen maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen