Ingenieurs ontwerpen een exoskelet om mee te rennen als superheld

Een e-bike, maar dan om je voeten: hoe gaaf zou dat zijn? Zo willen onderzoekers aan Stanford University het met een exoskelet mogelijk maken om je met gemak kilometers af te laten rennen.

Op dit moment testen zij hun model uit dat is gekoppeld aan je enkels en je voeten. Daardoor zou rennen voor 15 procent makkelijker moeten worden. Op deze manier moet je met minder kracht langere afstanden af kunnen leggen. Ook kan je eigen snelheid met 10 procent verhoogd worden.

Hoe gaat de uitvinding te werk?

Zo werkt het exoskelet: een motor zorgt ervoor dat je voet als het ware omhoog wordt gegooid. Dat gebeurt op het moment dat je tenen de grond verlaten. Onderzoeker Delaney Miller stelt:

“Aangedreven hulp zorgt ervoor dat de spieren bij je hiel erg geholpen worden. Daardoor voelt het een stuk meer alsof je aan het springen of aan het stuiteren bent met ons exoskelet in gebruik. Uit eigen ervaring ben ik erg positief: het voelt alsof je voor altijd kan blijven rennen.”

Verschillende experimenten met het exoskelet

Het team heeft ook geprobeerd om het exoskelet een sprong te laten nabootsen. Als we rennen, springen we immers een klein stukje vooruit met elk been. Gek genoeg maakte het dat juist moeilijker om mee te rennen.

De ingenieurs zijn ervan overtuigd dat hun uitvinding in allerlei verschillende toepassingen gebruikt kan gaan worden. Met name in landen als de VS en Australië kan de dichtstbijzijnde bushalte een flink eind lopen zijn. Een exoskelet biedt dan uitkomst. Ook is een rondje joggen met je oudere vader of moeder met deze uitvinding een fluitje van een cent. Langere pauzes voor jou zijn er dan niet meer bij.

Eerder deze week werd ook een interessante ontdekking gedaan op basis van fossielen. Het gaat om een wormpje die de voorouder is van heel veel dierensoorten en ja: ook van de mens.

 

Reageer op artikel:
Ingenieurs ontwerpen een exoskelet om mee te rennen als superheld
Sluiten