Experimenteel shirt licht op als mensen in de buurt je interesses delen

Er zijn ontzettend veel kledingstukken waarmee je kunt laten zien waar je van houdt: voetbal, bands, kunst; wat dan ook! In een oogopslag ziet iemand daarmee wat je interessant of leuk vindt. Het ding is: zulke kleding laat maar één onderwerp zien, terwijl je waarschijnlijk in veel meer zaken geïnteresseerd bent. Deze kleding van het MIT Media Lab is een soort interactieve ‘tag-cloud’, waarop mensen zien wat jij tof vindt.

Het T-shirt wordt gekoppeld aan de verschillende sociale netwerken waar je actief bent. Zodra je in de buurt komt van iemand met dezelfde interesses trillen de schouders van je shirt kort, en lichten verschillende letters op. Op die manier kun je elkaar gemakkelijk herkennen, en heb je meteen iets om over te praten als je dat wilt!

De shirts zijn behandeld met inkt die van kleur verandert als hij verhit wordt. Aan de binnenkant van het shirt worden geleidende strookjes geplaatst die verschillende letters met elkaar verbinden. In het shirt is ook een kleine Bluetooth-zender verwerkt, die het kledingstuk verbindt met je telefoon. Zodra je telefoon communiceert met iemand die dezelfde interesses heeft, wordt er een circuit geactiveerd en lichten de juiste letters op.

Erg tof idee, maar op dit moment nog een beetje bewerkelijk. Elk circuit kan maar één woord zichtbaar maken, dus het aantal mogelijke ‘tags’ op je shirt moet noodgedwongen klein blijven. Aan de andere kant: het is ook weer een beetje overdreven om álles wat je tof vindt op een shirt te hebben.

We zien best potentie in deze gave shirts! In het dagelijks leven, maar ook op een introductieweek voor studenten zou het bijvoorbeeld een erg leuke manier zijn om aan de praat te raken.

Reageer op artikel:
Experimenteel shirt licht op als mensen in de buurt je interesses delen
Sluiten