Daniel Koster
Daniel Koster 5 sep 2016

Hoe het kan dat smartphones na talloze tests nog steeds exploderen

Vreemd genoeg is het zo dat we vaker verhalen horen over exploderende telefoons. Zo blies een Galaxy S4 bij deze tiener onder haar kussen op en was het laatst groot nieuws dat Samsung alle Galaxy Note 7 toestellen terugroept. Maar hoe kunnen exploderende smartphones nog steeds voorkomen na de talloze veiligheidschecks die smartphonebedrijven uitvoeren?

Het probleem bij de Galaxy Note 7 is te wijten aan de lithium ion batterij. Gemelde problemen variëren van een warme telefoon tot telefoons die in de brand vliegen en zelfs exploderen. De reden hiervoor is dat de batterij kan oververhitten doordat de toestellen langdurig aan de oplader liggen. Ook kan het gebeuren dat de combinatie van bepaalde materialen en stoffen in de lithium ion batterij tot oververhitting en druk leiden met exploderende smartphones als gevolg.

Video’s van ons zien? Abonneer je dan hieronder op ons YouTube-kanaal:

Waarom hier dan geen stokje voor steken?

Je zou dan denken dat smartphonefabrikanten hier weet van hebben en dat zij ervoor zorgen dat er niets mis kan gaan in de batterij. Maar goed, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een ontzettend kleine productiefout in de batterij kan leiden tot grote gevolgen. Dit gebeurt ook niet binnen enkele dagen, maar bij veelvuldig gebruik over een langere tijd. Laten we dan de Note 7 als voorbeeld nemen. iFixit haalde ‘m uit elkaar om te checken wat er nou desastreus is. Zij konden geen duidelijke reden vinden. Ja, de glazen achterkant maakt het iets lastiger om de hitte af te stoten, maar verder is er geen verschil met eerdere smartphones van Samsung. Dan moet het probleem elders liggen. Dat is bij de chip.

De chip is het probleem?

Elke lithium ion batterij kent een chip. Deze chip meet de temperatuur in de batterij en schakelt ‘m automatisch uit als een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Op die manier wordt er een stokje voor de desastreuze gevolgen gestoken. Dat gebeurt in dit geval duidelijk niet. Om die reden wordt er gedacht dat dit de reden is voor de exploderende batterijen. Samsung heeft dit niet bevestigd, maar het lijkt de meest logische verklaring. Toch moet het een samenstelling zijn van de bovengenoemde zaken. Dat de chip niet goed meer functioneert moet aan een onvoorzien probleem zijn te wijten. Een niet werkende chip was namelijk sowieso tijdens de tests achterhaald.

Bron

Hoe zorgen Samsung en andere smartphonefabrikanten dat exploderende smartphones verleden tijd worden?

Het is duidelijk dat al die tests toch niet voldoende zijn. Je komt pas écht achter een probleem als jouw product door miljoenen mensen wordt gebruikt onder allerlei omstandigheden. Het antwoord is dus dat die oplossing er niet is. Enkel intensief gebruik brengt het aan het licht. En o ja, in het geval van de lithium ion batterij wordt er wel aan een systeem gewerkt dat beter en veiliger werkt dan die chip. Ook zou deze buigbare batterij een oplossing kunnen zijn. De verwachting is dus dat de exploderende batterij wel verleden tijd gaat worden. Dan is het wachten op het volgende probleem hè. ;)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe het kan dat smartphones na talloze tests nog steeds exploderen
Sluiten