‘Extra eisen kabinet moeten Huawei bij aanleg 5G gaan weren’

Het kabinet heeft extra eisen gesteld voor de uitrol van het 5G-netwerk, waardoor de Chinese telecomfabrikant Huawei mogelijk geweerd kan worden. Hoewel het bedrijf niet specifiek genoemd wordt, komt het er wel op neer dat er, voor de kritieke delen, geen zaken gedaan mogen worden met de fabrikant.

Bronnen melden tegenover Nieuwsuur dat telecomproviders niet mogen samenwerken met bedrijven in landen met een ‘offensieve cyberstrategie’. Datzelfde geldt voor bedrijven uit landen waar ze gedwongen kunnen worden informatie te delen. Het gaat dan specifiek om de aanleg van de meest kritieke delen van het 5G-netwerk.

Grote zorgen over Huawei

De reden dat het kabinet deze maatregelen neemt, heeft te maken met zorgen over spionage. Morgen zal staatssecretaris Mona Keijzer (van het CDA) van Economische Zaken praten in Brussel over het onderwerp. Daarna zal ze haar plannen en aanvullend eisen gaan presenteren.

Huawei logo
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Bron: WANT/Dominick Vietor)

Huawei wordt dus niet specifiek genoemd in de aanvullende eisen, omdat het kabinet geen bedrijven wil uitsluiten. Ook zou er sprake zijn van een ‘landenneutraal beleid’. Echter, bronnen die verstand hebben van de situatie leggen uit dat de extra eisen tot gevolg hebben dat telecomproviders het Chinese bedrijf niet mogen overwegen in de samenwerking als het gaat om de belangrijkste onderdelen van het netwerk.

Helaas is momenteel niet precies duidelijk wat het kabinet bedoelt met de kritieke en belangrijke delen van het aankomende 5G-netwerk. Zowel T-Mobile als KPN laten weten nog niet te kunnen reageren; Huawei zegt niet in te gaan op geruchten.

In Nederland wordt er inmiddels hard gewerkt aan het 5G-netwerk. Naast T-Mobile en KPN werkt ook VodafoneZiggo aan de uitrol van het netwerk in Nederland. Provider T-Mobile laat weten in elk geval eind 2020 de mobiele verbinding klaar te willen hebben en test daarom nu hoe klanten dit ervaren. Dat doet het bedrijf in samenwerking met de Chinese fabrikant Oppo.

NOS

Reageer op artikel:
‘Extra eisen kabinet moeten Huawei bij aanleg 5G gaan weren’
Sluiten